Loading... Please wait...

Szécsi Margit: A Csillagos Golgota / The Starry Golgotha / Hungarian Poems of Szécsi Margit / Helikon 1993 / Hardcover with dust jacket

$19.99
SKU:
9632082729
Weight:
12.00 Ounces
Quantity:

Product Description

A Csillagos Golgota / The Starry Golgotha /Poems in Hungarian language / Szécsi Margit / Helikon 1993 / Paperback

Részletek

Kötés: Fűzött kemény papír kiadói borítóban

Oldalszám: 78

Szerző: Szécsi Margit
ISBN-10: 9632082729   HE 392
Méret: 24 x 16 cm
Kiadó: Helikon kiadó (1993)

Tervezte: Nagy András

Összegzés

Szécsi Margit posztumusz kötetében a szerző utolsó verseiben gyönyörködhet az olvasó. A sajtó alá rendező, Buda Ferenc Szécsi nyolcsoros vallomását választotta a kötet mottójául: "Udvara van a Holdnak / merész ezüst-arany, / Félelmetlen szívemnek / keserű / udvara van / Szép hiúság: porból lenni / s kiragyogni ami van / Élete a vitéznek / dicső és boldogtalan". E "dicső és boldogtalan" élet "ragyog ki" a kötet 42 verséből, merészen és keserűen. A Jelenések könyvé-nek rémlátomásai mögül a magyar valóság realitása villan elő: "... imádkozz, hogy halottjaid is / meg ne utáljanak / s tova ne ússzanak az égen - az ég, tudjuk: / a föld / tükörjós boltozata..." - irta a Cézár emeletei című nagyigényű versében. Ezt a hangot erősíti föl az utolsó, döbbenetes költemény is: "... hogyha kinek gyarmata vagy: / kölkeidben is az maradj / Belepusztul ősöd, apád / Ez a sors a magyar Gulág" (A magyar Gulág). Mintha Ady ostorozó szavai élednének újra a Káin és Ábel soraiban, még inkább A magyar Doberdó pesti képeiben vagy A vörös szalon megrázó látomásában: "És megunhatatlan csoda / ha egy-egy terror véget ér / Ez az istenek alkonya / S támad, föltámad a szél." Ritkán olvashatunk ilyen sorokat: "A hódítót / megeszi a meghódított / nyomorúsága" (A sáska szárnya). Szinte egyetlen vers sincs a kötetben, amelyik ne a magyarság sorskérdéseivel szembesülne. A költő legszemélyesebb lírája mélyén is közösségi kérdések feszülnek. Olykor a népköltészet dallamait, képeit idézi, nemegyszer Balassiig visszanyúlva (Szárnyas lovon aki indul).

Szécsi Margit

1928 - 1990 Szécsi Margit (Budapest, 1928. május 28. – Budapest, 1990. november 23.) költő, grafikus, illusztrátor.

Product details

Binding: Hardcover with dust jacket
Pages: 78
Author: Margit Szécsi
Publisher: Helikon, Hungary (1993)

English Summary

Posthumous Book from Margit Szécsi, hungarian poet, illustrator (Born 1928 in Budapest, Passed away 1990)

a-csillagos-golgota-the-starry-golgotha-hungarian-poems-sz-csi-margit-helikon-1993-paperback-2.jpg

a-csillagos-golgota-the-starry-golgotha-hungarian-poems-sz-csi-margit-helikon-1993-paperback-7.jpg

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Szécsi Margit: A Csillagos Golgota / The Starry Golgotha / Hungarian Poems of Szécsi Margit / Helikon 1993 / Hardcover with dust jacket to your wish list.