Loading... Please wait...

Rózsa Sándor II. DVD 1979 Episodes 5-7 / Directed by Szinetár Miklós / Starring: Oszter Sándor, Cserhalmi György, Raksányi Gellért, György László, Muszte Anna, Szirtes Ádám

$25.99
SKU:
5996357342953
Weight:
5.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Rózsa Sándor II. DVD 1979 Episodes 5-7 / Directed by Szinetár Miklós / Starring: Oszter Sándor, Cserhalmi György, Raksányi Gellért, György László, Muszte Anna, Szirtes Ádám

UPC 5996357342953

REGION 2 PAL DVD 

MADE IN HUNGARY

AUDIO: Hungarian 2.0

Total Runtime: 164 minutes + extra

 

English Summary:

Sándor Rózsa (born July 10, 1813, Röszke – died November 22, 1878, Gherla)[was a legendary Hungarian outlaw (in Hungarian: betyár) from the Great Hungarian Plain. He is the best-known Hungarian highwayman; his life inspired numerous writers, notably Zsigmond Móricz and Gyula Krúdy. He enjoyed much the same esteem as English highwayman Dick Turpin, with elements of Robin Hood thrown in for good measure. Rózsa, like Jóska Sobri, is one of the most famous Hungarian betyárs (bandits).

This disc contains 3 episodes of the 1971 Hungarian Television series

 

Hungarian Summary:

A Rózsa Sándor 1971-ben bemutatott tizenkét részes színes magyar történelmi filmsorozat, amely a 19. századi magyar betyár, Rózsa Sándor életét mutatja be, Szinetár Miklós rendezésében. A forgatókönyvet Móricz Zsigmond Rózsa Sándor a lovát ugratja című, 1941-ben megjelent regénye alapjánSipos Tamás írta. A címszerepet Oszter Sándor játssza, a további főbb szerepekben Raksányi Gellért, Cserhalmi György, Szirtes Ádám, Muszte Anna, Horváth Teri és György László láthatók.
Az 1830-as években a nép az elnyomások súlyától nyögve saját soraiból egy hősre, egy megmentőre vágyott.
Így született meg a magyar Robin Hood, Rózsa Sándorlegendája Móricz Zsigmond tollából.
A híres betyár az alföldi nép igazságtevőjeként próbál segíteni a szegényeken.

Episodes on disc:

 • 5. rész

Pisze Matyi az eddigi szolgálataiért cserébe két szürke marhát kért Sándortól. Az állatokat Gárgyántól szerezték meg. Veszelka Péter jókedvűen tért haza a városból, jó úton haladt a Juliska férjhez adása a ménesmester fiához. Még aznap éjszaka váratlan vendégek kopogtak be hozzájuk az ablakon, Veszelka Imre és Rózsa Sándor jelent meg náluk. A betyárok két nagy szarvú ökröt hoztak eladásra. Míg a nők a vacsorát készítették, Veszelka Péter elmondta, hogy Halasról hivatalos írás érkezett Szegedre Rózsa Sándor elfogatását kérve. A bandita bűnlajstroma – a hírek szerint – azóta egyre csak nőtt. A Rozgonyi halasi gazdától korábban ellopott lóról kiderült, hogy azt már a főkapitány vásárolta meg, ajándékba vette a püspöknek. A város minden perzekútora azt a lovat kereste. Sándor nem maradt Veszelkáéknél, hiába marasztalta a gazda, a legény lóra pattant, és elvágtatott.

 • 6. rész

Sándor meglátogatta Annát, majd betért egy ivóba, ahol éppen róla szóló történeteket fecsegtek. Itt összetűzésbe került Gál Péterrel, de a küzdelem után nem váltak el haraggal. Topogó – Bujkó szenátor biztatására – felkereste Veszelka Pétert, és tíz-tizenkét szarvasmarha megszerzésére biztatta. Azzal már nem törődött, hogy a gazda az állatokat hogyan és honnan teremti elő. Veszelka Péter Rózsa Bandit küldte el a legény bátyjához az üzenettel. Sándor és három társa megszerezte az állatokat a Tiszán átkelve a vásárhelyi határból. Kulacsos Nagy Mihály főügyész megmutatta Müller főkapitánynak a halasiak Rózsa Sándorral kapcsolatos levelét. A főkapitány a dühét a perzekútorain és Gombár József őrmesteren töltötte ki.

 • 7. rész

A négy betyár a marhákért kapott pénzen osztozkodott, amikor Pisze Matyi elmesélte a társainak, hogyan és miért ölte meg egykor Pruska doktor a Sin Mihály leányát. A történet hatására Rózsa Sándor elment Veszelkáékhoz, mert féltette a lányt. Két társa utána lovagolt, megvacsoráztak, együtt mulatoztak: vígan énekeltek. Rózsa Sándor és Juliska táncát rossz szemmel méregette a házigazda. Pisze Matyi árulása miatt hajnalban perzekutorok érkeztek Veszelka Péter tanyájához. Juliska riasztotta Sándorékat, akik összecsaptak a pandúrokkal. A lövöldözésben négy perzekútor megsebesült, a menekülés közben megsérült citerást elfogták. Rózsa Sándor és a vállon lőtt Imre elmenekültek. Kotolár kapitány házkutatást tartott, szigorúan és eredményesen vallatta Veszelka Pétert és családját. Bán Andrást és az orgazdának vélt Veszelkát a szegedi börtönbe szállították.

 

Szereplők / Cast

SzereplőSzínészEpizód
Rózsa Sándor Oszter Sándor 12
Pisze Matyi Raksányi Gellért 10
Veszelka Imre Cserhalmi György 10
Müller főkapitány György László 10
Veszelka Juliska Muszte Anna 9
Veszelka Péter Szirtes Ádám 8
Veszelka Péterné Horváth Teri 8
Kotolár kapitány Kovács János 8
Rózsa Bandi Zala Márk 7
Gombár József őrmester Nagy Attila 7
Bujkó György szenátor Pásztor János 7
Szurtai Piros Piros Ildikó 6
Bán András, citerás Szabó Gyula 6
Égető perzekútor Garics János 6

 

További szereplők / Further Cast

 • Csurka László (Rácz Pál, perzekútor)
 • Makláry János (Szurtai, Piros apja)
 • Szendrő József (Mohos Márton városi jegyző)
 • Zenthe Ferenc (Topogó ménesmester)
 • Széles Anna (Som Mari)
 • Sunyovszky Szilvia (Anna)
 • Bodnár Erika (Hideg Eszter)
 • Bánsági Ildikó (Bánné Zsuzsi)
 • Győrffy György (Pandilkó Guszti, szegedi nábob)
 • Kovács Károly (Kulacsos Nagy Mihály főügyész)
 • Mensáros László (királyi biztos)
 • Somogyi Erzsi (Perzsi néni)
 • Basilides Zoltán (Ilyés zsandár)
 • Bihari József (Kiss Gábriás)
 • Balázsovits Lajos (Erme páter)
 • Bánhidi László (Gárgyán Mihály)
 • Gelley Kornél (Pruksa doktor)
 • Őze Lajos
 • Tolnay Klári
 • Hámori Ildikó (Maradék Pálné)
 • Huszti Péter (kikiáltó)
 • Bessenyei Ferenc (mesélő)

 

 

Író Móricz Zsigmond
Sipos Tamás
Rendező Szinetár Miklós
Főszereplő Oszter Sándor
Cserhalmi György
Raksányi Gellért
György László
Muszte Anna
Szirtes Ádám
Horváth Teri
Kovács János
Narrátor Bessenyei Ferenc
Zeneszerző Ránki András

Epizódok 12
Gyártás
Vágó Zákonyi Sándor
Operatőr Bíró Miklós
Gyártó Magyar Televízió
Sugárzás
Eredeti adó Magyar Televízió
Eredeti sugárzás kezdete 1971

 

r-zsa-s-ndor-ii.-dvd-1971-episodes-5-7-directed-by-szinet-r-mikl-s-starring-oszter-s-ndor-cserhalmi-gy-rgy-raks-nyi-gell-rt-gy-rgy-l-szl-muszte-anna-szirtes-d-m-1-.jpg

r-zsa-s-ndor-ii.-dvd-1971-episodes-5-7-directed-by-szinet-r-mikl-s-starring-oszter-s-ndor-cserhalmi-gy-rgy-raks-nyi-gell-rt-gy-rgy-l-szl-muszte-anna-szirtes-d-m-2-.jpg

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Rózsa Sándor II. DVD 1979 Episodes 5-7 / Directed by Szinetár Miklós / Starring: Oszter Sándor, Cserhalmi György, Raksányi Gellért, György László, Muszte Anna, Szirtes Ádám to your wish list.