Loading... Please wait...

Reform vagy kudarc? / Czigány István / Kísérletek a magyarországi katonaság beillesztésére a Habsburg Birodalom haderejébe 1600 - 1700 / Balassi Kiadó / Attempts to insert the Hungarian military into the power of the Habsburg Empire / Hardcover

$14.99
SKU:
9635065524
Weight:
10.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Reform vagy kudarc? / Czigány István / Kísérletek a magyarországi katonaság beillesztésére a Habsburg Birodalom haderejébe 1600 - 1700 / Balassi Kiadó / Reform or failure / Attempts to insert the Hungarian military into the power of the Habsburg Empire 1600-1700

 

Hardcover 2004 

ISBN: 9635065524

Pages: 228 pages

Format: B/5 

Publisher: Balassi Kiadó

Language: Hungarian / Magyar

 

Description in Hungarian: 

A Habsburg Birodalomban az állandó hadsereg megteremtése lényegében a legfontosabb európai hatalmakkal, Angliával, Franciaországgal és Poroszországgal közel egy időben, a XVII. század második felében ment végbe. A Magyar Királyság a Habsburg Birodalom államalkotó része volt, ezért a királyi katonaságot az egységes birodalmi haderő részének tartották, és megreformálását is annak keretében képzelték el. Azt, hogy a magyarországi katonaságnak, ennek a sajátos fegyvernemi jellegű és taktikájú haderőnek a gyakorlatban milyen súlya és szerepe lesz a birodalom hadigépezetén belül, a hadügyi reformelképzelések mellett a magyar rendek és a központi, a császári-királyi hatalom politikai vitái határozták meg.

A szerző hazai és bécsi levéltári kutatásaira támaszkodva ezt a folyamatot mutatja be, s közben számos, történelmi köztudatunkba mélyen beleivódott tévképzetet igazít ki: például azt, hogy a Habsburgok a magyarországi katonaság felszámolására törekedtek. A katonaság modernizációja kétségtelenül számos konfliktussal járt, de a XVII. század utolsó évtizedeiben nem a végvári katonaság szélnek eresztésére, hanem annak reguláris átszervezésére került sor.

 

Product image

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Reform vagy kudarc? / Czigány István / Kísérletek a magyarországi katonaság beillesztésére a Habsburg Birodalom haderejébe 1600 - 1700 / Balassi Kiadó / Attempts to insert the Hungarian military into the power of the Habsburg Empire / Hardcover to your wish list.