Loading... Please wait...

Psyché I-III / Hungarian Cinema / Director: Bódy Gábor / Writer: Weöres Sándor

$39.99
SKU:
5999887816000
Weight:
10.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Narcisus and Psyche is based on a novel by Sandor Weores which was adapted by Vilmos Csaplar and director Gabor Body for a feature-length, 140-minute film. Borrowing the character of Psyche from mythology and placing her in Europe in the 19th century, the authors give her a "modern" life. She is an attractive young woman - and remains so throughout the film, in spite of one hardship after another...

 

  • Format: Widescreen
  • Subtitles: English, Hungarian
  • Region: Region 2
  • Aspect Ratio: 16:9 - 1.66:1
  • Number of discs: 3
  • Classification: Unrated
  • Run Time: 261.00 minutes
A Weöres Sándor verses elbeszélése alapján 1980-ban készült film fantasztikus vízió, látványban elmesélt időutazás, a posztmodern korszak nyitó filmenciklopédiája. Bódy Gábor összekapcsolta a 18. században élt cigány grófnő, Lónyay Erzsébet, a tragikus sorsú drámaíró, Ungvárnémeti Tóth László szerelmét, és a fantaszta Zedlitz báró történetét. E szerelmi háromszög mögé másfél évszázad szellemtörténeti ívét rajzolja fel a felvilágosodástól az 1920-as évekig.
Weöres Sándor regénye és a film története valós személy, Ungvárnémeti Tóth László (1788-1820), a fiatalon elhunyt költő köré szövődik, akinek életébe töredékesen egy kitalált személy, gyermekkori szerelme, Lónyay Erzsébet, azaz Psyché szemein és életén, ritkuló találkozásaikon keresztül nyerünk bepillantást. A lány egyszerű kis vidéki, szegény cigánylány a Miskolci környéki Avasról – akinek anyját a sors szeszélye folytán örökbe fogadta és grófkisasszonyként neveltette, taníttatta egy Mailáth gróf – vidéken nevelkedett anyja regénybeli szeretője, Bihari János cigányprímás rokonainál. Psyché még kislányként ismerte meg a szegény sorsú poétát, és gyermekkora óta szerelmes belé. De a fiú ezt egyrészt nem veszi komolyan és nem is viszonozza, másrészt tudomásul veszi és élete során gyakran ki is használja a lány érzelmeit és társadalmi kapcsolatait. A kislányt gyámja, gróf Dessewffy József ragadja ki a nyomorból azzal, hogy előkelő külföldi leánynevelő intézetben helyezi el.
Psyché – talán hogy szerelmének imponáljon, vagy legalább részben a figyelmét magára vonja, ám lehet, hogy csak a korszellem hatása alatt – versírásba kezd, és még a költő óriás Kazinczy figyelmét is felkelti. A történet éppen Kazinczy széphalmi (Bányácska) hazában tett látogatással kezdődik 1812-ben.
 
UPC 5999887816000
 
3 lemez (94+73+94 perc)
Rendezte: Bódy Gábor
Író: Weöres Sándor
Forgatókönyvíró: Csaplár Vilmos, Bódy Gábor, Varga Vera
Zeneszerző: Vidovszky László
Operatőr: Hildebrand István
Látványtervező: Bachmann Gábor
Vágó: Bódy Gábor
Szereplők:
Psyché (Lónyay Erzsébet) – Patricia Adriani (Kútvölgyi Erzsébet)
Nárcisz (Ungvárnémeti Tóth László) – Udo Kier (Cserhalmi György)
Zedlitz báró – Cserhalmi György (Garas Dezső)
Nagybácsi – Hornyánszky Gyula
Kazinczy – Pilinszky János
Ilse – Horváth Ágnes
Rhédey Klára – Tóth Éva
Lovászi Zoltán – Derzsi János
Kosztolányi Ferdinánd – Ujlaki Dénes
Ingrid – Ingrid Caven; Orfeumigazgató – Gera Zoltán
Eberhardt professzor – Erdély Miklós
Pap / Oxendorf – Hoppál Mihály

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Psyché I-III / Hungarian Cinema / Director: Bódy Gábor / Writer: Weöres Sándor to your wish list.