Loading... Please wait...

Piramis - Szeress DVD Budapest Sportcsarnok 1992. december 29. / Producer: Rózsa István / Révész Sándor, Som Lajos, Gallai Péter, Závodi János, Köves Miklós "Pinyó" / Magneoton - Warner Music Hungary

$11.99
SKU:
5050467280526
Weight:
5.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Piramis - Szeress DVD Budapest Sportcsarnok 1992. december 29. / Producer: Rózsa István / Révész Sándor, Som Lajos, Gallai Péter, Závodi János, Köves Miklós "Pinyó" / Magneoton - Warner Music Hungary

UPC 5050467280526

MADE IN EU

REGION 0 PAL DVD (ALL REGIONS)

Audio:  Hungarian 2.0

 

Hungarian Summary:

A Piramis magyar hard rock együttes, az 1970-es évek végének egyik legnépszerűbb hazai zenekara.

Az együttest Som Lajos basszusgitáros, Köves Miklós dobos, Závodi János gitáros alapították 1974-ben. Eleinte instrumentális zenében gondolkodtak, majd csatlakozott hozzájuk Gallai Péter billentyűs és énekes. Az ötödik tag Lévay Tibor billentyűs lett, az ő kiválása után, 1975-ben csatlakozott Révész Sándor, aki korábban a Generálban énekelt. Első kislemezüket a A becsület és a Szállj fel magasra! dalokkal 1976-ban adta ki a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat; mindkét dal nagy siker lett. Első, a zenekar nevét viselő nagylemezük 1977-ben jelent meg. A Metronóm '77 fesztiválon közönségdíjat nyertek az Égni kell annak, aki gyújtani akar dalukkal, ami aztán Karda Beáta fesztiváldalával közös kislemezen is megjelent.

A Piramis rövid időn belül Magyarország legnagyobb rock-kedvence lett. 1978-as második albumuk után minden koncerttermet megtöltöttek. A következő évben megjelent harmadik albumból elődeihez hasonlóan több mint százezer példány kelt el, de a kritikusok az új dalokat már fanyalogva fogadták. A Piramis sikerkorszakát a budapesti Ifjúsági Parkban 1979 őszén rögzített A nagy buli koncertlemez zárta le. 1980-ban Nyugat-Európában megjelent egy angol nyelvű válogatásuk 9 számmal az első három nagylemez dalaiból.

A negyedik Piramis-album Erotika címmel jelent meg 1981-ben. A zenekar az aktuális trendeket követve megpróbált a rockból az új hullámra váltani, nem túl sikeresen. 1981. június 14-én keletnémet turnéjuk utolsó koncertjén Révész a színpadon jelentette be, hogy kilép az együttesből. A Som-Závodi-Köves-Gallai felállású Piramis négyesben folytatta; 1982-ben kiadott, Plusz című nagylemezükön újra Gallai énekelt. A zenekarnak még abban az évben vége lett, amikor Somot és Kövest aranycsempészés vádjával letartóztatták, majd elítélték.

1992-ben Révésszel tértek vissza. Eredetileg egy koncertre álltak volna össze a Budapest Sportcsarnokban, de a nagy érdeklődés miatt öt koncert lett belőle (az utolsó már 1993-ra csúszott). A koncertek előtt Egyiptomban, a piramisok előtt új videóklipet forgattak a Szállj fel magasra című régi slágerükhöz. Az egyaránt 50. születésnapját ünneplő Som és Závodi 1997-ben Száz év zene címmel adott ki közös nagylemezt, amelyen a Piramis nyolc dalát játszották fel újra különböző énekesekkel. 2006-ban újabb két Piramis-koncert következett, immár a Papp László Budapest Sportarénában. Némi árnyékot vetett az eseményre, hogy Som Lajos egészségi állapota miatt csak a koncertek elején és végén volt színpadon, helyette Paróczai Attila (Mini) játszott. A koncertekről 1992-ben és 2006-ban is készült hang- és képfelvétel. A zenekar 2009-ben alakult újjá Piramis Plusz[1] néven Nyemcsók János (ex-Manhattan, Fix) énekessel. A megromlott egészségi állapotú Som helyén Vörös Gábor (Omen, ex-Ossian, Fahrenheit) lett a basszusgitáros. A Plusz utótagot fokozatosan elhagyták a névből.

2016-ban Révész és Závodi Piramis-évek címmel kezdtek közösen turnézni, ennek keretében 2017 nyarán játszottak a Várkert Bazárban, az egykori Ifipark helyén is. 2017. október 30-án elhunyt Som Lajos, a Piramis alapító basszusgitárosa.[2] 2019-ben Gallai Pétert betegség miatt Nyemcsók Bence helyettesítette a billentyűknél. Gallai Péter 2019. szeptember 16-án elhunyt.

 

Tracklist / Song list:

 1. Gyere közelebb /Závodi János - Révész Sándor/
 2. Másnap olyan hatalmas lett a világ /5om Lajos — Köves Miklós/
 3. Hozd el a tegnapot /Gallai Péter — S. Nagy István/
 4. Csak rövid idő /Závodi János - Révész Sándor/
 5. Ha volna két életem /Som Lajos — Závodi János/
 6. Szabadnak születtem /Piramis — S. Nagy István — Horváth Attila/
 7. Őszintén akarok élni /Révész Sándor -— Horváth Attila/
 8. Szállj fel magasra /Gallai Péter - Köves Miklós/
 9. Emelj fel a szívedig /Piramis - Horváth Attila/
 10. Ajándék /Piramis — S. Nagy István - Horváth Attila/
 11. Kóbor angyal /Piramis - S. Nagy István — Horváth Attila/
 12. A becsület /Závodi János - Som Lajos/
 13. Kívánj igazi ünnepet /Som Lajos -— Horváth Attila

 

Eredet  Magyarország, Budapest
Alapítva 1974
Aktív évek 1974–1982,
2009– (Piramis Plusz)
Műfaj rock, hard rock, új hullám
Kiadó MHV, Hungaroton, Proton, Magneoton-Warner, EMI
Tagok
Závodi János
Köves Miklós
Nyemcsók János
Vörös Gábor
Korábbi tagok
Som Lajos
Révész Sándor
Lévay Tibor
Gallai Péter

 

Piramis - Szeress DVD Budapest Sportcsarnok 1992 1

Piramis - Szeress DVD Budapest Sportcsarnok 1992 1

Piramis - Szeress DVD Budapest Sportcsarnok 1992 1

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Piramis - Szeress DVD Budapest Sportcsarnok 1992. december 29. / Producer: Rózsa István / Révész Sándor, Som Lajos, Gallai Péter, Závodi János, Köves Miklós "Pinyó" / Magneoton - Warner Music Hungary to your wish list.