Loading... Please wait...

Nagy Feró ‎– Hamlet / GrundRecords ‎Audio CD 2018 / GR127

$29.99
SKU:
5999860095040
Weight:
5.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Nagy Feró ‎– Hamlet / Lenni vagy nem lenni / GrundRecords ‎Audio CD 2018 / GR 127

UPC 5999860095040

 

Product Details: 

Label: GrundRecords ‎– GR127
Format: CD, Album
Country: Hungary
Released: 13 Nov 2018
Genre: Rock
Style: Rock Opera
 
 
Tracklist:
1. Prológus
2. Ki az?
3. Iszákos a nevünk
4. Gyarlóság, asszony a neved
5. Monológ
6. Hamlet elutasítá Opheliát
7. Ha király sóhajt
8. Rút az én bűnöm, vérgyilkolás
9. Ophelia beárulá Hamletet
10. A hamis levél
11. Polonius halála
12. Ophelia megfojtása
13. Mi bajod, Laertes?
14. Vívás I.
15. Gertrud halála
16. Vívás II.
17. Claudius halála
18. Laertes halála
19. Rosenstern-Guildenkrantz szoborrá avatá Hamletet
20. Külhoni figyelmeztetés
21. Epilógus
22. Lenni, vagy nem lenni
23. Iszákos a nevünk 
 
 
Description:
 

Túlzás lenne azt állítani, hogy a nyolcvanas évek egyik sikerlemeze, mert nem volt az. Nem is lehetett az. A rajongók nem tudták követni Ferót. Nem értették ezt a színházba oltott Ricsét, vagy éppen Ricsébe oltott színházat. És persze nem úgy jelent meg, ahogy azt Feró szerette volna. Mindezek ellenére, vagy talán épp ezért lett legendás. Később már mindenkinek lecsúszott, mit akart anno Feró ezzel a lemezzel, de valahogy CD-n mégsem jelent meg a Hamlet. Ez idáig. A kiadványra az eredeti album dalain kívül az egy évvel korábban megjelent kislemez felvételei is felkerültek. Rozgonyi Péter hangmérnök gondos munkával korszerűsítette az anyagot. Korniss Péter fotóművész 1987-ben, az Egyetemi Színpadon készült szenzációs képei tovább növelik a kiadvány színvonalát. A fotókon kívül a füzet tartalmazza az eredeti lemezborító hátán helyet kapott képregényt, korabeli plakátokat, valamint Rozsonits Tamás rockzenei szakíró ismertetőjét. A baboskendős Beatrice első köre 1981-ben zárult le, amikor Feró feloszlatta a zenekart. A sokoldalú és folyamatosan új utakat kereső örök lázadó az éppen felosztott Dinamit zenészeivel 1982-ben megalapította a Bikini együttest és elkészítették a magyar rockzene két kiemelkedően fontos albumát. 1983-ban emlékezetes alakítást nyújtott az István, a király című rockoperában, majd 1985-ben a Rockszínház Hair-előadásában a főszereplőt, Bergert személyesítette meg hatalmas sikerrel. Érdeklődése a színház világához vonzotta, már 1984-ben hozzáfogott a Hamlet színreviteléhez, Arany János fordítását felhasználva írta és gyúrta a dalokat régi alkotótársaival, Miklóska Lajossal, Lugossy Lászlóval és Donászy Tiborral, vagyis a klasszikus Beatricével Budapesten, a Dallos Ida Művelődési Házban. „Valami bűzlött” a Beatrice feltámadásáról, ennek jele volt az is, hogy Feró elhagyta a Bikinit. 1985-ben a kecskeméti Katona József Színházban elkezdődtek a próbák, Jancsó Miklós a rá jellemző kísérleti előadást tervezett, ám a próbafolyamat megszakadt. Még abban az évben megjelent egy kislemez a „Lenni vagy nem lenni” és az „Iszákos a nevünk” dalokkal, majd a következő évben új stúdiófelvételen, nagylemezen látott napvilágot a Feró-féle Hamlet. Nagy Feró ezzel a lemezzel szintet lépett: a „nemzet csótánya” kifinomult ízléssel, magas művészi fokon, érzékeny előadást nyújtva bizonyította be, hogy otthonosan mozog és igazodik el a drámában és az útkereső, eligazodás nélküli, beilleszkedni nehezen tudó fiataloknak kapaszkodót nyújtott Hamlet sorsán keresztül saját magával, hiszen más nem is lehetett volna hitelesebb ebben a szerepben, mint ő! A darabot Budapesten, az Egyetemi Színpadon mutatták be 1987. január 30-án, Katona Imre rendezésében, a Beatrice 1987-ben újjáalakult, a Hamlet zeneanyagát pedig most első ízben vehetjük a kezünkbe és élvezhetjük CD-n.
Rozgonyi Péter hangmérnök gondos munkával korszerűsítette a felvételt. Korniss Péter fotóművész szenzációs képeket adott, hogy növelhessék a kiadvány színvonalát. Ezek a fotók 1987-ben készültek az Egyetemi Színpadon azon a bizonyos bemutatón. A fotókon kívül a füzet tartalmazza az eredeti lemezborító hátán helyet kapott képregényt, korabeli plakátokat, valamint Rozsonits Tamás rockzenei szakíró ismertetőjét. A minimális tipográfiai ráncfelvarráson átesett borítóhoz az eredeti fotómontázst használták fel (A borítót a Bizottság együttes egyik alapítója, Bernáthy Sándor képzőművész tervezte).
Minden gyűjtő örömére szolgáló kiadvány.

 

Tracklist:

1 Prológus  
2 Ki az?  
3 Iszákos a nevünk  
4 Gyarlóság, asszony a neved  
5 Monológ  
6 Hamlet elutasítá Opheliát  
7 Ha király sóhajt  
8 Rút az én bűnöm, vérgyilkolás  
9 Ophelia beárulá Hamletet  
10    
A hamis levél  
11 Polonius halála  
12 Ophelia megfolytása  
13 Mi bajod, Laertes?  
14 Vívás I.  
15 Gertrud halála  
16 Vívás II.  
17 Claudius halála  
18 Laertes halála  
19 Rosenstern-Guildenkrantz szoborrá avatá Hamletet  
21 Külhoni figyelmeztetés  
21 Epilógus  
22 Lenni, vagy nem lenni  
23 Iszákos a nevünk  

 

Közreműködtek: 

 • Bass – Zsoldos Tamás
 • Booklet Editor – Bálint Csaba
 • Drums – Donászy Tibor
 • Electric Guitar – Lugosi László
 • Graphics – Nagy Gyula
 • Lyrics By – Arany János
 • Music By, Lead Vocals – Nagy Feró
 • Photography – Fónagy Adrienn, Rokob Péter
 • Remastered By – Rozgonyi Péter
 • Vocals – Kaszás Attila, Miklóska Lajos, Nyeső Mária, Szilágyi Maja, Vass Péter

 

nagy-fer-hamlet-grundrecords-audio-cd-2018-gr127-1-.jpg

 

nagy-fer-hamlet-grundrecords-audio-cd-2018-gr127-2-.jpg

Product Videos

Hamlet elutasítá Oféliát 02:11

Provided to YouTube by Hungaroton Hamlet elutasítá Oféliát · Feró Nagy Hamlet (Shakespeare drámájából, Arany János fordítása alapján Nagy Feró összeállításában) ℗ 1986 HUNGAROTON RECORDS LTD. Released on: 1986-06-09 Auto-generated by YouTube.

 • Hamlet elutasí...
  Provided to YouTube by Hungaroton Hamlet elutasítá Oféliát · ...

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Nagy Feró ‎– Hamlet / GrundRecords ‎Audio CD 2018 / GR127 to your wish list.