Loading... Please wait...

Matematika a természetes nyelvek leírásában / By Alberti Gábor / Tinta Könyvkiadó / Mathematics in the description of natural languages in Hungarian

$24.99
SKU:
9637094474
Weight:
17.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Matematika a természetes nyelvek leírásában / By Alberti Gábor / Tinta Könyvkiadó / Mathematics in the description of natural languages in Hungarian 

 


Sorozatszám52
Oldalszám308
Kötés típusapuhafedeles
FormátumB/5
ISBN9637094474 / 963-7094474
Tömeg496 g/db

 

Made in Hungary

 

Ahogy a Nyelv kutatói haladnak előre elszántan a szerkezet és a jelentés titkainak feltárásában, bonyolult és szövevényes struktúrákba gabalyodnak minduntalan. E szövevényes struktúrák az értő szemek számára előbb-utóbb kitárulkoznak, mélyükön megcsillan az a szabályosság, melynek létében a kutatók eleve hittek. Ennek eléréséhez azonban a nyelvtudomány hagyományos eszköztára már nem elégséges, szükség van annak a tudománynak a segítségére, amely az elemek közötti lehetséges struktúrákat elvontan, a maguk belső szépségének feltárása céljából vizsgálja.

Ez a tudomány a matematika, amely a nyugati gondolkodás számára nem egy a tudományok közül, hanem a tudományosság maga: az a „nyelv”, melyen meg tudjuk fogalmazni az elvont összefüggéseket, az a szilárd alap, melyre önálló életre kelő, termékeny tudományos elméleteket lehet felépíteni.

Ajánljuk a könyvet mindazoknak, akikben elszánt érdeklődés él a modern nyelvtudomány iránt, akár szerették korábban a matematikát, akár nem. Az előbbieknek izgalmas, modern matematikai ágak bemutatását ígérjük (közülük a formális grammatikák és automaták elméletét emeljük ki), míg az utóbbiakat avval kecsegtetjük, hogy egy egészen más matematika világába nyernek bepillantást, mint amivel korábban találkoztak.

A szerző a Pécsi Tudományegyetem Nyelvtudományi Tanszékének egyetemi tanára, matematikus diplomával (ELTE TTK 1988) rendelkező kandidátusa (MTA TMB 1993) a nyelvtudománynak a generatív szintaxis, illetve a formális, lexikai és diskurzusszemantika kutatója és oktatója.

 

Product image

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Click the button below to add the Matematika a természetes nyelvek leírásában / By Alberti Gábor / Tinta Könyvkiadó / Mathematics in the description of natural languages in Hungarian to your wish list.