Loading... Please wait...

Magyarországi Céhbehívótáblák by Nagybákay Péter / Guild Recruitment Sings in Hungary / Corvina Kiadó 1981 / Hardcover

$19.99
SKU:
9631310639
Weight:
18.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Magyarországi Céhbehívótáblák by Nagybákay Péter / Guild Recruitment Sings in Hungary / Corvina Kiadó 1981 / Hardcover / Zunftaufgebotstafeln aus Ungarn

Hardcover 1981

ISBN: 9789631310634  /  978-9631310634

ISBN-10: 9631310639

PAGES: 110

PUBLISHER: Corvina Kiadó

LANGUAGE: Hungarian / Magyar

 

Hungarian Description:

A ​kereken 500 évig fennállott magyarországi céhrendszer legtöbb emlékét múzeumok őrzik, de ezek átfogó publikálása eddig még nem történt meg. Látszólag „kis téma” a céhbehívótábláké, ám éppen ezért módot nyújt arra, hogy az olvasó mélyebbre hatoló betekintést nyerhessen egy-egy érdekes művelődéstörténeti kérdésbe. Mi volt ez a céhbehívótábla? Szerepe lényegében ugyanaz, mint az idézőpecséteké, használata mélyen gyökerezik a középkor képekben, szimbólumokban gondolkodó világában. Az írni-olvasni nem tudás korában a képpel, jellel ellátott tárgy felmutatása bizonyította a hitelességet, azt, hogy az a személy, aki felmutatja ezt a fémből, fából, esetleg cserépből készült kb. 15-25 centiméteres, többnyire pajzs alakú jelvényt, hivatalosan jár el. A céhszervezetek egyéb jelentős felszerelései, kultikus és dísztárgyai – mint a pecsétnyomó, a céhláda, a céhedények vagy a céhzászló – általában nemzetközi jellegűek voltak, és Európa-szerte elterjedtek. A céhtábla használata azonban a flandriai, északnyugat-németországi, sziléziai előfordulások mellett elsősorban a történeti Magyarországon volt szokásban. Körülbelül 500 magyarországi céhtáblát ismerünk meglehetősen hosszú időből, hiszen a XVI. század elejétől a XIX. század végéig készítettek ilyeneket. Iparművészeti, néprajzi, ikonográfiai, technikatörténeti érdekességük mellett az amúgy sem gazdag céhheraldika külföldön alig ismert, nagyon színes, változatos és dekoratív emlékei.

 

A guild /ɡɪld/ is an association of artisans and merchants who oversee the practice of their craft/trade in a particular area. The earliest types of guild formed as organizations of tradesmen, belonging to: a professional association, a trade union, a cartel, and/or a secret society. They sometimes depended on grants of letters patent from a monarch or other ruler to enforce the flow of trade to their self-employed members, and to retain ownership of tools and the supply of materials, but were mostly regulated by the city government. A lasting legacy of traditional guilds are the guildhalls constructed and used as guild meeting-places. Guild members found guilty of cheating on the public would be fined or banned from the guild.

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Magyarországi Céhbehívótáblák by Nagybákay Péter / Guild Recruitment Sings in Hungary / Corvina Kiadó 1981 / Hardcover to your wish list.