Loading... Please wait...

Magyar néprajz PC CD-ROM / Arcanum - Akadémiai kiadó / MTA Néprajzi Kutatóintézete / Magyar néprajzi lexikon

$19.99
SKU:
963937489X
Weight:
5.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Magyar néprajz PC CD-ROM 2004 / Arcanum - Akadémiai kiadó / MTA Néprajzi Kutatóintézete / Magyar néprajzi lexikon

Multimedia PC CD ROM

ISBN: 9789639374898  /  978-9639374898

ISBN-10:  963937489X

PUBLISHER: Arcanum - Akadémiai kiadó

LANGUAGE: Hungarian / Magyar

 

Hungarian Description:

Magyar néprajz

A kurrens magyar néprajzi könyvkiadás két meghatározó, gazdagon illusztrált alapműve — Magyar Néprajzi Lexikon ill. Magyar Néprajz —, amelyek szakembereknek szóló tudományos kézikönyvként és a téma iránt érdeklődő laikusoknak szóló ismeretterjesztésre egyaránt kiválóan alkalmasak.

 

A MAGYAR NÉPRAJZI LEXIKON létrejöttéhez az MTA Néprajzi Kutatóintézete, személy szerint Ortutay Gyula vezette szerkesztőbizottságnak sikerült az egész néprajztudományt mozgósítania. A csaknem 10.000 szócikk megírásában a tudományág valamennyi jeles alkotója résztvett. Az Akadémiai Kiadó gondozásában, 1977-1982 között megjelent, papírkiadásban több mint ötvenezres példányszámot elérő, ötkötetes lexikon a szaktudományon kívül is elősegíti a folklór, az etnográfia 
jelenségeinek és fogalmainak értelmezését.

A magyar népi kultúra kézikönyvének szánt MAGYAR NEPRAJZ kiadásának terve már az 1950-es évek végén megszületett. Időrendben első kötete sok viszontagság, a szerzők, a szerkesztők és a főszerkesztő változása után több mint harminc év várakozás után 1988-ban jelent meg. A nyolckötetesre tervezett munka VI. kötete, a Népköltészet, az MTA Néprajzi Kutatóintézete által koordinált szerkesztő- és szerzőgárda (a szerkesztő bizottság vezetője Paládi-Kovács Attila) erőfeszítései nyomán elsőként jelent meg. Azóta még hat kötet: a Népzene, néptánc, népi játék (1990), a Népszokás, néphit, népi vallásosság (1990), a Kézművesség (1991), az Életmód (1997), a Társadalom (2000) és a Gazdálkodás. (2001) látott napvilágot. Az utolsó (kötetszám szerint az elsőnek tervezett) kötet munkálatai még nem fejeződtek be; ennek tárgya a magyar népi kultúra, a népi műveltség korszakait, a történeti alakulás menete.

A kötetek szerzői önálló tanulmányként írták meg a fő fejezeteket, részletes és szakorientált bibliográfiával, különböző mutatókkal és képi illusztrációkkal dolgozták fel az adott területet. A fejezeteket önálló bevezetések, történeti áttekintések és fogalommagyarázatok vezetik be, majd azonos szerkezetben — az általánostól haladva az egyedi jellegzetességekig — mutatják be tárgykörüket teljes részletességben.

Valamennyi kötet méltóan illeszkedik a hazai néprajz tudományos-tájékoztató forrásai közé. Felhasználva a rokon- és segédtudományok kutatási eredményeit is, a Magyar néprajz nélkülözhetetlen kézikönyvvé vált, amely a szakma és a művelt nagyközönség számára egyaránt nélkülözhetetlen.

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Magyar néprajz PC CD-ROM / Arcanum - Akadémiai kiadó / MTA Néprajzi Kutatóintézete / Magyar néprajzi lexikon to your wish list.