Loading... Please wait...

Kész a leltár. Vásárhelyi Miklós By KOZÁK GYULA / Balassi Kiadó / Inventory is done. Vásárhelyi Miklós / Paperback

$29.99
SKU:
9789634560074
Weight:
15.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Kész a leltár. Vásárhelyi Miklós By KOZÁK GYULA / Balassi Kiadó / Inventory is done. Vásárhelyi Miklós

 

Paperback 201

Pages: 352 richly illustrated with black & white pictures

Format: B/5

Publisher: Balassi Kiadó

Language: Hungarian

 

Description in Hungarian: 

Vásárhelyi Miklós születésének 100. évfordulójára jelenik meg Kozák Gyula, az Oral History hazai doyenjének az 1956-os Intézet számára készített életinterjúja nyomán született kötete. Vásárhelyi Miklós jómódú polgári családban született, mégis eljutott a háború előtti munkásmozgalomhoz, bár jogi diplomát szerzett, származása miatt csak munkásként dolgozhatott. A háború alatt álnéven bujkált, majd kommunistaként az 1950-es években az Szabad Nép újságírója lett.  A rendszerből való gyors kiábrándulása miatt csatlakozott az annak megreformálására törekvő csoporthoz, részt vett az 1956-os forradalom előkészítésében, szerepet vállalt a forradalom napjaiban, ezért a Nagy Imre-perben 5 év börtönbüntetésre ítélték.  Feleségét és három gyermekét a Nagy Imre-csoport tagjaival Snagovba vitték, hosszú időre megszakadt kapcsolatuk. A börtön után nem kapott állást, munkát, nagy protekcióval is csak anyagbeszerzőként sikerült elhelyezkednie. Az 1989-es rendszerváltás előkészítésében is fontos szerepet vállaló politikusként lett parlamenti képviselő, a Történelmi Igazságtételi Bizottság megalapítója, a mártírok újratemetésének egyik fő szervezője, haláláig a Soros Alapítvány vezetője.

Kozák Gyula regényszerűen követi nyomon Vásárhelyi Miklós kalandos életútját gyermekkorától a közélettől való visszavonulásáig. A könyvet számos fotó és korabeli dokumentum egészíti ki.

Product image

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Click the button below to add the Kész a leltár. Vásárhelyi Miklós By KOZÁK GYULA / Balassi Kiadó / Inventory is done. Vásárhelyi Miklós / Paperback to your wish list.