Loading... Please wait...

Kalotaszeg & Szatmár táncai DVD / Élő Martin Archívum / Honvéd táncszínház / Honvéd együttes Művészeti nonprofit Kft. / Hungarian Dances from Kalotaszeg & Szatmár

$129.99
SKU:
5999883766019
Weight:
5.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Kalotaszeg & Szatmár táncai DVD / Élő Martin Archívum / Honvéd táncszínház / Honvéd együttes Művészeti nonprofit Kft. / Hungarian Dances from Kalotaszeg & Szatmár

REGION 2 PAL DVD 

UPC 5999883766019

MADE IN HUNGARY

AUDIO: Hungarian

Runtime: 81 minutes

 

Hungarian Summary:

A Honvéd Táncszínház "anyanyelve" a Kárpát-mederice néptánckincse, amelyből a nagy formátumú táncdrámáktól a népi vígjátékokig, a klasszikus tragédiáktól a mesedarabokig építkezik a repertoár. Valamennyi közös jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncosok virtuozítása, a színpadképek, látványossága és az eredeti népi viseletek színpompás gazdagsága.
A Táncszínház zenekara élő zenével kíséri a produkciók csaknem mindegyikét. A muzsikusok eredendően a Kárpát-medence régi paraszti zenéjének kutatására és megörökítésére vállalkoztak.

 

Szatmár

„Élő Martin Archívum sorozatunk első két darabját, Bonchida háromszor és Kalotaszeg címmel mutattuk be. Követve, a fáradhatatlan néprajzkutató Martin György (1932–1983) táncfilmezéseinek útvonalát, most Szatmár címmel folytatjuk a sort, ezzel is tisztelegve a nagyszerű tudós megismételhetetlen munkássága előtt. Ő és munkatársai nagy horderejű táncgyűjtéseket szerveztek Magyarországon és Erdélyben. Szatmárban a 70-es évekig a legnagyobb részletességgel gyűjtötték össze és archiválták az apróbb falvak tánckultúráját. Nemes és nagyszerű munkájukkal megörökítették az ott élő emberek táncait, s most ránk vár a feladat, hogy feledhetetlen színházi élményt nyújtsunk e régi, sok esetben elfeledett, de csodálatos kultúra megelevenítésével.” Zsuráfszky Zoltán

Közreműködik a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tánckara és zenekara

Néprajzi szaktanácsadó dr. Ratkó Lujza

Művészeti munkatárs, jelmez: Vincze Zsuzsa

Zenei szerkesztő: Árendás Péter

Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán - Kossuth-díjas, kiváló művészKalotaszeg

Élő Tánc-Archívum sorozatunk első darabját, Bonchida háromszor címmel mutattuk be. Követve, a fáradhatatlan néprajzkutató Martin György (1932-1983) táncfilmezéseinek útvonalát, most Kalotaszeg címmel folytatjuk a sort, ezzel is tisztelegve a nagyszerű tudós megismételhetetlen munkássága előtt. Ő és munkatársai 1969-ben több nagy horderejű táncgyűjtést szerveztek Erdélyben, Az erről készült táncfilmek meghatározó jelentőségűek a magyar és az egész európai néptánc-kutatás történetében is (Bonchida, Türe, Szék stb.).

Ezen műsorunkkal szeretnénk köszönetet mondani a türei hangosfilm készítőinek és minden szereplőjének, azoknak a magyar, román és cigány adatközlőknek: táncosoknak és zenészeknek, akik megőrizték és továbbadták nekünk e csodálatos tánc- és zenekultúrát.

Közreműködnek a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosai és zenészei

Néprajzi szaktanácsadó: Éri Péter

Zenei szerkesztő: Árendás Péter

Díszlet: Ambrus Sándor

Művészeti munkatárs és jelmez: Vincze Zsuzsa

Rendező- koreográfus, művészeti vezető: Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas, kiváló művész

 

Kalotaszeg & Szatmár táncai DVD 1.JPG

Kalotaszeg & Szatmár táncai DVD 1.JPG

Kalotaszeg & Szatmár táncai DVD 1.JPG

Product Videos

Budapest Táncegyüttes: Élő Martin Archívum - Kalotaszeg 29:10

Budapest Táncegyüttes: Élő Martin Archívum - Kalotaszeg 1. rész

  • Budapest Tánce...
    Budapest Táncegyüttes: Élő Martin Archívum - Kalotaszeg 1. rész

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Kalotaszeg & Szatmár táncai DVD / Élő Martin Archívum / Honvéd táncszínház / Honvéd együttes Művészeti nonprofit Kft. / Hungarian Dances from Kalotaszeg & Szatmár to your wish list.