Loading... Please wait...

István a Király Rockopera DVD 1983 Stephen, the King - Rock Opera / Directed by Gábor Koltay / Music by Levente Szörényi / Lyrics and text: Bródy János / Starring: Pelsőczy László, Nagy Feró, Deák Bill Gyula

$39.99
SKU:
5999556580140
Weight:
5.00 Ounces
Quantity:

Product Description

István a Király Rockopera DVD 1983 Stephen, the King - Rock Opera / Directed by Gábor Koltay / Music by Levente Szörényi / Lyrics and text: Bródy János / Starring: Pelsőczy László, Nagy Feró, Deák Bill Gyula

UPC 5999556580140

REGION 2 PAL DVD  

MADE IN HUNGARY

AUDIO: Hungarian 2.0

Runtime: 100 minutes

 

Hungarian Summary:

Az István, a király ősbemutatójáról, a királydombi előadásról Koltay Gábor készített filmet (aki magát az előadást is rendezte), amely szintén nagy siker lett. Korábban már megjelent videón, ám most, az előadás 25. évfordulója tiszteletére újra kiadták, immár DVD-n, sőt rengeteg plusz és extra anyaggal dupla DVD-n.

A kiadvány első lemezére került fel a már klasszikusnak számító filmalkotás, ragyogóan feljavított képpel és digitálisan szintén feljavított sztereó hangsávval. Így aztán úgy szólal meg a zene, ahogy azt a CD-n is hallhatjuk. Teljes szépségében tárul elénk a rockopera. Éppen itt is volt az ideje ennek a korszerűsített változatnak, hiszen a korábban videoszalagra vett anyag bizony már igencsak elavult. Az 1. lemezre a főfilm mellett felkerültek még különböző extrák is. Így különböző hosszúságú korabeli bejátszásokat láthatunk a mű próbájáról, beszélgetéseket az alkotókkal, illetve Vikidál Gyulával. Ezek mindegyike annak idején a Stúdió című kulturális műsor adásaiban volt látható.

A második DVD-korongon szintén érdekes anyagok kaptak helyet. Rögtön elsőként egy dokumentumfilmet nézhetünk meg az István, a király sevillai bemutatójáról. Sevilla 1992-ben ekkor rendezte meg az expót, azaz a világkiállítást, és mi, magyarok többek között ezzel a produkcióval vettünk részt a rendezvényen. A második film a mű zeneszerzőjével, Szörényi Leventével készült zenés beszélgetés (a riporter Kondor Katalin), amelyet a művész hatvanadik születésnapja alkalmából készítettek 2005-ben. Érdmes megismerkedni mindazokkal a gondolatokkal, mindazokkal a zenékkel, amelyeket e nagyszerű tehetség képvisel, szerényen és elhivatottsággal.

A harmadik film pedig Koltay Gáborral, oly sok történelmi tárgyú film, dokumentumfilm, tévéműsor rendezőjével készült még 1988-ban (beszélgetőtárs Juhász Előd), amelyben természetesen megkerülhetetlen az István, a király is.

 

Szereposztás:

  • István, a király - Pelsőczy László (Varga Miklós)
  • Sarolt, István anyja - Berek Katalin
  • Koppány, a lázadó - Vikidál Gyula
  • Torda, a táltos - Deák Bill Gyula
  • Laborc, magyar úr - Nagy Feró

 

 

English Summary:

István, a király ("Stephen, the King") is a Hungarian rock opera with music by Levente Szörényi, lyrics by János Bródy and book by Bródy and Miklós Boldizsár, based on the latter's play, Ezredforduló.

The musical is based on the life of Saint Stephen of Hungary. The scenery was created by Johannes Lorenz Klotz.

The opera was first staged in 1983 on an open-air stage in Budapest. This first performance was also made into a 1984 film, directed by Gábor Koltay, and its music released on an album. The musical became a smash hit and is still very popular in Hungary and among Hungarian minorities in neighboring countries.

Historical background

The opera is based on actual historical events, yet treats them quite freely. In the late 10th century, Géza, ruling prince (fejedelem) of the pagan Magyar (Hungarian) people recognized that his people would not have a future if they did not found a Christian state. He invited Catholic missionaries to his lands and let his son Vajk be baptized István (Stephen) and brought up as a Catholic.

Géza planned to have István take over the country after his death, as was custom in Western hereditary monarchies. According to ancient Hungarian custom, however, the oldest male member of the family - in this case, a relative named Koppány - would have been the successor.

After Géza's death, Koppány started an uprising against István, but lost and was killed in battle. In order to deter the pagans from further uprising, his body was quartered and the pieces exposed upon the walls of the main castles of the country.

In the year 1000 or 1001, István received a crown from the Pope. He was crowned the first king of Hungary.

 

Hungarian Summary:

Az István, a király az egyik legnépszerűbb magyar rockopera, melynek zenéjét Szörényi Levente szerezte, szövegét Bródy János írta Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján. Első bemutatója 1983. augusztus 18-án volt Budapesten, a városligeti szánkózódombon, ami ekkor kapta a Királydomb nevet, és ma már hivatalosan is így nevezik.

A magyar törzsszövetség vezetői a honfoglalás után száz esztendővel belátták, hogy a lovasnomád magyarságot le kell telepíteni és nyugat-európai jellegű állammá kell szervezni, különben megsemmisül. Az államszervezéssel együtt járt a feudális gazdasági és társadalmi rend bevezetése, a római ideológiai irányítású kereszténység felvétele és a központi hatalmú királyság intézményének elfogadása.

Géza fejedelem előkészítette ezeket a mélyreható változtatásokat, fia pedig István /970-1038/ könyörtelen következetességgel végrehajtotta. Neki köszönhető, hogy a magyar nyelvet beszélő magyar nép ma is államba szerveződve él Európában.

Mikor István, atyja halála után 997-ben elfoglalta fejedelmi trónját, meg kellett küzdenie a keresztény hittel és az új társadalmi renddel szembenálló nagybátyjával, Koppány vezérrel. Harcukban, Koppány képviselte a régit, a megszokottat, István az újat, a szokatlant.

Mikor Koppány megostromolta Géza özvegy feleségének, István anyjának birtokát és várát, Veszprémet, hogy győzelme esetén ősi szokás szerint az özvegy fejedelemnét erőszakkal feleségül vegye: az ifjú István seregével legyőzte Koppány és holttetemét felnégyeltette.

E győzelme után királyi koronát kért és kapott a római pápától. 1000. december 25-én királlyá koronázták. István lett a magyarok első királya.

Istvánt halála után ötven évvel szentté avatták, ezzel az európai kereszténység hőse és példaképe lett. Tisztelete elterjedt az egész akkor ismert keresztény világon.

Ludwig Van Beethoven 1811-ben operát tervezett Szent Istvánról. A nyitány és néhány énekes részlet készült csak el; a nyitányt 1812. február 9-én adták elő először az akkor megnyílt pesti színházban.

A mű a Géza fejedelem halála utáni helyzetet, az István és legnagyobb ellenfele, Koppány vezér közötti hatalmi összeütközést dolgozza fel.

A darab négy részből, „felvonásból” áll: Az Örökség; Esztergom; Koppány Vezér; István, a Király. (Dőlt betűvel az egyes számok címei)

 

Cast / Szereplők:

 Városliget - Filmforgatás
(1983)
        
István Pelsőczy László
/ Varga Miklós
               
Sarolt(a) Berek Kati                
Gizella Sára Bernadette                
Asztrik Victor Máté                
Sebestyén /
Papok / Térítők
Juhász Jácint             -  
Vecel(l)in Balázsovits Lajos                
Hont Körtvélyessy Zsolt                
Pázmány Halmágyi Sándor                
Koppány Vikidál Gyula                
Torda Deák Bill Gyula                
Laborc Nagy Feró                
Réka Kovács Ottilia /
Sebestyén Márta
               
Táltos­asszony - - -     - - -
Boglárka Nyertes Zsuzsa                
Picur Hűvösvölgyi Ildikó                
Enikő Tóth Enikő                
Sur Szakácsi Sándor                
Solt Sörös Sándor                
Bese Balázs Péter                
Krónikás /
Öreg regös
Bródy János                
Regös(ök) /
Krónikások
ifj. Csoóri Sándor
Koltay Gergely
               
Prológ /
Fiatal regös
Szörényi Levente

 

Music Levente Szörényi
Lyrics János Bródy
Book János Bródy
Boldizsár Miklós
Setting Hungary, cca. 1000
Basis Ezredforduló
by Boldizsár Miklós
Premiere August 18, 1983: Városliget

 

 

 

 

 

 

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the István a Király Rockopera DVD 1983 Stephen, the King - Rock Opera / Directed by Gábor Koltay / Music by Levente Szörényi / Lyrics and text: Bródy János / Starring: Pelsőczy László, Nagy Feró, Deák Bill Gyula to your wish list.