Loading... Please wait...

FEHÉRLÓFIA - Son of the White Mare DVD 1983 / Colour Animation Hungary / Directed by Jankovics Marcell

$29.99
SKU:
5999887816659
Weight:
5.00 Ounces
Quantity:

Product Description

FEHÉRLÓFIA - Son of the White Mare DVD 1983 / Colour Animation Hungary / Directed by Jankovics Marcell

UPC 5999887816659

Fehérlófia (DVD) Digitálisan restaurált kép és hang!

Region 0 PAL DVD

Made in Hungary

 

ENGLISH DETAILS:

Son of the White Mare

colour, animation, Hungary – Marcell Jankovics, 1983 – One of the world’s most famous animation films, which – at the 1984 Olympiad of Animation in Los Angeles – was voted one of the six best full-length cartoons and in the top 50 animations of all time.
 
The white mare gives birth to Son of the White Mare, a boy with superhuman powers, who, as he grows up, embarks on a journey to defeat the dragons that have taken over the world. The tale that reaped success worldwide is based on the legends of the peoples of the plains. Its dreamlike visuals comprise geometric forms and mandala-like, circular compositions.

Produced by Pannónia Filmstúdió

Directed by Marcell Jankovics

Screenplay by László György, Marcell Jankovics

Voices: György Cserhalmi, Vera Pap, Mari Szemes, Gyula Szabó, Ferenc Szalma, Szabolcs Tóth dr.

Director of Photography: Zoltán Bacsó

Music by István Vajda,

Editor: Magda Hap, Sound by István Vajda

 

Language: Hungarian
Audio: 2.0
Colour
Subtitles: English, accessible English
Format: 4:3
Running Time: 82’

Published and distributed by the National Film Institute, 2021.

Responsible for the publication: Ákos Bertalan Pál, CEO,

Responsible editor: György Ráduly

Director, publication editor: Eszter Fazekas, Anna Ida Orosz

 

HUNGARIAN DETAILS:

Színes magyar animáció – Jankovics Marcell, 1983 – A világ egyik leghíresebb animációs filmje, amelyet 1984-ben, Los Angelesben az olimpiai játékok mintájára beválogattak a világ legjobb hat egészestés rajzfilmje és a legjobb 50 animációja közé.

Egy fehér kanca világra hozza Fehérlófiát, az emberfeletti erejű fiút, aki felcseperedve útnak indul, hogy legyőzze a világot hatalmába kerítő sárkányokat. A világsikert aratott mesefilm a pusztai népek mondáin alapszik. Álomszerű látványvilága geometrikus formákból és körkörös, mandalaszerű kompozíciókból áll.
 

gyártó: Pannónia Filmstúdió

rendező: Jankovics Marcell

forgatókönyvíró: György László, Jankovics Marcell

szinkronhangok: Cserhalmi György, Pap Vera, Szemes Mari, Szabó Gyula, Szalma Ferenc, dr. Tóth Szabolcs

operatőr: Bacsó Zoltán

zene: Vajda István

vágó: Hap Magda

hangmérnök: Vajda István

 

Nyelv: magyar
Hang: 2.0
Színes
Felirat: angol, akadálymentesített magyar
Képarány: 4:3
Játékidő: 82’

Kiadja és forgalmazza a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt., 2021. 

A kiadásért felelős: Pál Ákos Bertalan vezérigazgató

felelős szerkesztő: Ráduly György igazgató

kiadványszerkesztő: Fazekas Eszter, Orosz Anna IdaHANG: magyar (2.0)

FELIRATOK: angol, magyar (akadálymenetsített)

KÉP: 4:3, játékidő: kb. 82 perc

 

 

 

Product Videos

Fehérlófia rajzfilm részlet Jankovics Marcell mesterművéből 06:07

Fehérlófia rajzfilm részlet Jankovics Marcell mesterművéből A szkíta-hun-avar-magyar íjfeszítő lovasnépek ősmondája. A Fehérlófia 1981-ben bemutatott magyar rajzfilm, amely Arany László azonos című elbeszélő költeménye alapján készült. Az animációs játékfilm rendezője és írója Jankovics Marcell, producere Kunz Román. A zenéjét Vajda István szerezte. A mozifilm a Pannónia Filmstúdió gyártásában készült, a MOKÉP forgalmazásában jelent meg. Műfaja fantasy kalandfilm. Magyarországon 1981. október 22-én mutatták be a mozikban. 2019-ben amerikai-magyar koprodukcióban digitálisan felújították. A film az alkotók szándéka szerint a pusztai népeknek állít emléket, témájában a szkíta, hun, avar, magyar mondavilágokból merítkezik. Elsősorban a Fanyüvő és Fehérlófia mesék, illetve mondák tartalmát ötvözi a főhősök azonosításával – ellentétben Arany László meséjével, ahol különböző a két mesealak –, de a narrációval nem kísért első néhány percben az eredetmondák motívumai is felbukkannak, így az Ősanya, Ősapa, világfa. Főhőse, aki Fehérlófia és Fanyüvő is egyben, emberfeletti erejű fiú, aki anyja, a fehér ló halála után útnak indul, hogy megkeresse és legyőzze a sárkányokat, akik hatalmukba kerítették a világot. Megbirkózik a szintén hatalmas erejű Kőmorzsolóval és Vasgyúróval, akik szintén a fehér ló gyermekei, és barátságot köt velük. A sárkányok lakóhelyét, illetve az alsó világ bejáratát keresve egy fa odújában szállásolják el magukat, onnan indulnak kutató útjaikra. Egyikük mindig otthon marad kását főzni és kötelet fonni. A Hétszűnyű Kapanyányi Monyók az otthon maradottat megkísérti, kér a kásából, s mikor nem adnak (Kőmorzsoló és Vasgyúró) a hasukról eszi meg azt. Fanyüvővel azonban nem bánik el. A Hétszűnyű, akinek a szakállát Fanyűvő a fa hasadékába szorította, ki akarván szabadulni kidönti a fát, aminek tövében megtalálják az alsó világ bejáratát. Fehérlófia odalent legyőzi a három sárkányt és kiszabadítja a három királylányt a fogságból. A királylányokat Kőmorzsoló és Vasgyúró fel is húzzák, de Fehérlófiát lent hagyják. Fehérlófia talál egy griffmadárfészket, majd amikor egy kígyó fel akarja falni a fiókákat, megmenti őket. A madár hálából felviszi Fehérlófiát e világra, igaz, hogy közben Fehérlófia kénytelen megetetni vele a fél lábát, hogy a griff bírja erővel. De a griff gyermekei varázsfűvel visszaforrasztják Fehérlófia lábát, amit hálából a griff visszaöklendezett.

  • Fehérlófia raj...
    Fehérlófia rajzfilm részlet Jankovics Marcell mesterművéből A ...

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the FEHÉRLÓFIA - Son of the White Mare DVD 1983 / Colour Animation Hungary / Directed by Jankovics Marcell to your wish list.