Loading... Please wait...

Elek Judit Tutajosok című filmje DVD 1989 / The Memoirs Of A River / Actors: Sándor Gáspár, András Stohl, Pál Hetényi, Zoltán Mucsi

$19.99
SKU:
TutajosokDVD
Weight:
4.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Elek Judit Tutajosok című filmje DVD 1989 / The Memoirs Of A River / Actors: Sándor Gáspár, András Stohl, Pál Hetényi, Zoltán Mucsi

Made in Hungary

Playtime 133 minutes

REGION 2 PAL

AUDIO: Hungarian

 

!!!  ONLY THE DVD DISC !!! Condition used VERY GOOD !!!

 

Writers:  Judit Elek, Péter Nádas

Directed by Judit Elek
Produced by Gábor Hanák, Hubert Niogret, András Ozori

Music by Péter Eötvös, György ifj. Kurtág     
Cinematography by Gábor Halász     
Film Editing by  Katalin Kabdebó     
Production Design by Tamás Banovich     
Costume Design by Erzsébet Mialkovszky

Cast:

  • Sándor Gáspár as Herskó Dávid
  • András Stohl as Matej
  • Pál Hetényi as Csepkanics
  • Zoltán Mucsi as Jákob
  • Franciszek Pieczka as Vogel Ansel
  • János Ács as Vay György
  • Tamás Fodor as Eötvös Károly
  • Róbert Koltai as Scharf József
  • Andor Lukáts as Schwarz Salamon
  • Georgiana Tarjan as Sára

 

English Summary:

Memories of a River (Hungarian: Tutajosok) is a 1990 Hungarian drama film directed by Judit Elek. It is a historical film set in 1882 and tells the story of the last trial in Hungary of a Jew for ritual murder

In the 19th century Austro-Hungarian Empire David Hersko, a Jewish shepherd, witnesses the attack of a young girl. His home is burned down and he finds shelter with the family of a Jewish logger. The loggers find the body of a young woman which they bury, going against local laws. They are charged with her murder and it is believed that they killed her as a ritual murder

The film won the Prize of the Ecumenical Jury at the 1989 Montréal World Film Festival. In 1990 it won the Grand Prix at the Créteil International Women's Film Festival.

 

Hungarian Summary:

A rendszerváltás eufóriájában izzó 1989-es magyar filmszemlét Elek Judit 1988-as Tutajosok című, a tiszaeszlári per eredeti dokumentumai ihlette, parádés szereposztású nagyjátékfilmjének bemutatója nyitotta meg.

A főszereplők: Gáspár Sándor, Koltai Róbert, Hetényi Pál, Lukáts Andor, Molnár Piroska, Fodor Tamás mellett először jelenik meg a vásznon Stohl András és Mucsi Zoltán is.

 

A film az 1882-ben a tiszaeszlári zsidókat rituális gyilkosság elkövetésével vádoló per igaz történetét mutatja be, ahogyan Elek Judit l989-ben nyilatkozta: „Végre 104 évvel a tiszaeszlári per után, filmen is igazságot szolgáltathatunk az ártatlanul meghurcoltaknak.”

A perben a zsidók védelmét ellátó Eötvös Károly visszaemlékezéseinek ezt a címet adta: „A Nagy Per – mely ezer éve folyik és még sincs vége.”

A Jelenkor Kiadó és a Dánielfilm Stúdió a június 6-án kezdődő, 84. Ünnepi Könyvhétre jelenteti meg Elek Judit Tutajosok című könyvét új kiadásban, a szerző aktuális előszavával és a film DVD mellékletével együtt a MANDA kiadásában.

Elek Judit a Tutajosok című könyv új kiadásának előszavában így fogalmaz: „Talán ezzel sikerül hozzájárulnunk ahhoz, hogy aljas érdekektől vezetett, felelőtlen emberek hazug vádakkal és hagymázos fantazmagóriákkal, minél kevesebb embert téveszthessenek meg; s hogy ez az ezer éve folyó per, amelynek még ma sincsen vége, befejeződhessen egyszer…”

A film 1989-ben Montrealban elnyerte az Ökumenikus Zsűri nagydíját, 1990-ben Párizsban a Női filmesek nemzetközi fesztiváljának nagydíját, Montpellierben a Zsidó filmesek nemzetközi fesztiváljának fődíját, az olaszországi Salernóban rendezett fesztivál fődíját is kiérdemelte. Ugyanabban az esztendőben New Yorkban a Nemzetközi Zsidó Filmfesztivál nyitófilmje volt, s szerepelt a San Francisco-i Nemzetközi Zsidó Filmfesztiválon is. Játszották még az USA-ban, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Ausztráliában és még számos országban moziban és a televíziók csatornáin.

Érdekesség, hogy egy neves amerikai forgalmazó ellopta a filmet s a mai napig terjeszti, anélkül, hogy fizetne érte – de így legalább még több emberhez eljuthat a világon…

 

SOURCE:  https://www.filmtekercs.hu/hirek/25-eves-elek-judit-tutajosok-cimu-filmje

 

 

Tutajosok
Írta és rendezte: ELEK JUDIT

 

FŐSZEREPLŐK:
Herskó Dávid: GÁSPÁR SÁNDOR
Csepkanics: HETÉNYI PÁL †
Vogel Amsel: FRANCISZEK PIECZKA
Matej: STOHL ANDRÁS
Vay György csendbiztos: ÁCS JÁNOS
Smilovics: ERŐSS TAMÁS †
Sára: TARJÁN GYÖRGYI
Eötvös Károly: FODOR TAMÁS
Scharf József: KOLTAI RÓBERT
Schwarcz Salamon: LUKÁTS ANDOR
Scharf Móric: MÉSZÁROS ISTVÁN
Jákob: MUCSI ZOLTÁN
Kubikos: SZÉKELY B. MIKLÓS

 

Írókonzultáns: NÁDAS PÉTER
Dramaturg: BÍRÓ ZSUZSA
Fényképezte: HALÁSZ GÁBOR
Díszlet: BANOVICH TAMÁS
Jelmez: MIHALKOVSZKY ERZSÉBET †
Maszk: MÁRTA MAGDOLNA
Vágó: KABDEBÓ KATALIN
Hangmérnök: KOVÁCS GYÖRGY
Gyártásvezető: OZORAI ANDRÁS
Zenéjét összeállította részben KURTÁG GYÖRGY “Foszlányok egy kolinda emlékképéből” című műve felhasználásával: EÖTVÖS PÉTER

 

GYÁRTÓK:
Budapest Filmstúdió Vállalat
Stúdióvezető-producer: HANÁK GÁBOR
MOKÉP, KERSZI
Francia Koproducer: FEELING PRODUCTIONS – LA S.E.P.T. –
a francia Kulturális Miniszter külön támogatásával
Koproducer: HUBERT NIOGRET

 

A TUTAJOSOK NEMZETKÖZI FESZTIVÁL DÍJAI:
1989, Montreal, Ökumenikus Zsűri Nagydíja
1990, Párizs-Créteil, Női filmesek nemzetközi fesztiváljának Nagydíja
1990, Montpellier, Zsidó filmesek nemzetközi fesztiváljának Fődíja
1990, Salerno,Olaszország, Fődíj
1990, New-York, International Jewish Film Festival Nyitó Gála filmje
1990, San Francisco, International Jewish Film Festival


ABOUT THE DIRECTOR:

1959-ben alapító tagja volt a Balázs Béla Stúdiónak. 1961-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán Máriássy Félix osztályában, ahol az Oscar-díjas Szabó István is az osztálytársa volt. Első rendezése a Vásárcsarnok című film volt, amelyet a Találkozás-Apróhirdetés követett 1963-ban.

1968-ban a Meddig él az ember? című dokumentumfilmet rendezte. Első nagyjátékfilmje 1969-ből való a Kiss Manyi főszereplésével készült Sziget a szárazföldön. Móricz Zsigmond Árvácska című regényének filmes forgatókönyvét 1976-ban készítette el. Az 1984-es cannes-i filmfesztiválon is bemutatták Mária-nap című filmjét.

Rendezőként és forgatókönyvíróként jegyzi az 1979-es Tutajosok című magyar-francia filmdrámát, amelyért elnyerte a montreali filmfesztivál zsűri díját. 1994-es munkája az Ébredés. 2006-ban A hét nyolcadik napja, 2010-ben a Visszatérés - Retrace című filmet rendezte.

Utóbbiak producere is volt. Számos politikai témájú könyv írója. 2006-ban Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tűntették ki, 2008-ban pedig Kossuth-díjat vehetett át.

(indingo)

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Elek Judit Tutajosok című filmje DVD 1989 / The Memoirs Of A River / Actors: Sándor Gáspár, András Stohl, Pál Hetényi, Zoltán Mucsi to your wish list.