Loading... Please wait...

EGRI CSILLAGOK BY GARDONYI GEZA / Stars of Eger / HUNGARIAN CLASSIC Literature BY GARDONYI GEZA / 22. átdolgozott kiadás - 22th Edition

$29.99 $23.99
(You save $6.00)
SKU:
9789634153092
Weight:
15.00 Ounces
Quantity:

Product Description

EGRI CSILLAGOK BY GARDONYI GEZA / Stars of Eger /  HUNGARIAN CLASSIC BY GARDONY GEZA / 22. átdolgozott kiadás - 22th Edition / Papercover

Szerző: Gárdonyi Géza 

Kiadó: Móra Könyvkiadó

Sorozat: MóraKlassz Sorozat

Kiadás éve: 2016

ISBN: 9789634153092 / 978-9634153092

ISBN-10: 9634153097

Terjedelem: 608 oldal

Nyelvmagyar

Méret: Szélesség: 21.00cm, Magasság: 14.00cm

Az Egri csillagok alcíme: Bornemissza Gergely élete. Az ő életét, sorsának alakulását követhetjük végig a műben: a gyermekkortól megannyi kalandon, a szerelem beteljesülésén át a várvédő katona tetteiig. A regény két részre tagolódik: az ostrom előtti évek és a néhány hetes ostrom. Rengeteg szereplőt, történelmi alakot és írói képzelet által megformált figurát mutat be az író. S bár a középpontban Bornemissza Gergely áll, az Egri csillagok elsősorban nem neki, hanem a török ellen küzdő magyarságnak állít emléket. Az önzetlen hazaszeretet és hazafiság példájával. Hiszen az egri vár védői szinte reménytelen helyzetben vállalták a küzdelmet, tudván azt, hogy csupán önmagukra támaszkodhatnak. A félelmetes török túlerővel szemben csodának tetszik a győzelem. De a történelem valósága volt ez a csoda, melyet valóságos férfiak és nők - vagyis hősként viselkedő emberek értek el

A XVI. század derekán az egykor dicsőséges Magyar Királyság végnapjait éli. A mohácsi vészt követően az ismétlődő török hadjáratok sorra veszik be a végvárakat: Buda, Pécs, Esztergom, Szeged után elvész Temesvár és Szolnok is. Az Oszmán Birodalom ékként hatol az ország belsejébe, de Eger vára, a Felvidék védelmezője áll még, ahol kétezernél is kevesebb várvédő néz szembe kétszázezernyi törökkel.

Gárdonyi eredetileg Bornemissza Gergely élettörténetét kívánta megírni, ám végül azon a ponton fejezte be regényét, amikor főhőse katonai pályájának csúcsára jut, és a török sereget visszaverő, győztes Dobó után őt nevezik ki Eger várkapitányává. Sorsának közeli, szomorú vége csak fölsejlik a regény első felének kalandjaiban… 

Bátorság, meg nem alkuvás és hűség a reménytelennek tetsző küzdelemben – ez Gárdonyi históriájának üzenete, melyet első megjelenése után több mint száz évvel, 2005-ben, a Nagy Könyv versenyen a legnépszerűbb magyar regénynek választottak az olvasók. 

A szöveggondozás alapjául a Dante Kiadónál 1938-ban megjelent szövegváltozat szolgált. 
A kötetet szerkesztette és a jegyzeteket összeállította: Horváth Bence. 
A szöveggondozás alapjául a Dante Kiadónál 1938-ban megjelent szövegváltozat szolgált. 
Sorozatterv: Herbszt László

Az Egri csillagok (angol cím: Stars of Eger1968-ban bemutatott magyar film, amely Gárdonyi Géza azonos című regényéből készült. Az élőszereplős játékfilm rendezője Várkonyi Zoltán, producere Németh András. A forgatókönyvet Nemeskürty István írta. A főszerepekben Kovács IstvánVenczel Vera és Sinkovits Imre láthatóak. A zenéjét Farkas Ferenc szerezte. A mozifilm a Mafilm gyártásában készült, a MOKÉPforgalmazásában jelent meg. Műfaja történelmi kalandfilm. A film jeleneteit 1967 nyarán vették fel magyarországi és bulgáriai helyszíneken.[1]Magyarországon 1968. december 19-én mutatták be a hazai mozikban. Felújított, 4K formájú digitális változatban 2018. október 22-én bemutatták a Mozi+ tévén, 25-én a mozikban is. Ezt az tette lehetővé, hogy Eastmacolor nyersanyagra, Agascope eljárással készült 2,35:1 képarányú változatban.

Géza Gárdonyi, born Géza Ziegler (3 August 1863 – 30 October 1922) was a Hungarian writer and journalist. Although he wrote a range of works, he had his greatest success as a historical novelist, particularly with Eclipse of the Crescent Moon and Slave of the Huns.

Gárdonyi Géza (eredeti nevén Ziegler Géza, Agárdpuszta, 1863. augusztus 3. – Eger, 1922. október 30.) író, költő, drámaíró, újságíró, pedagógus, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja. A 19–20. századforduló magyar irodalmának népszerűségében máig kiemelkedő alakja. Korának sajátos figurája, egyik irodalmi körhöz sem sorolható tagja volt. Életműve átmenetet képez a 19. századi romantikus, anekdotikus történetmesélés és a 20. századdal születő Nyugat-nemzedék szecessziós, naturalista-szimbolista stíluseszménye között.

 

img-0642.jpg

img-0635.jpg

img-0640.jpg

 img-064111.jpg

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the EGRI CSILLAGOK BY GARDONYI GEZA / Stars of Eger / HUNGARIAN CLASSIC Literature BY GARDONYI GEZA / 22. átdolgozott kiadás - 22th Edition to your wish list.