Loading... Please wait...

Csárdáskirálynő DVD 1965 Queen of Czardas / Directed by Szinetár Miklós / Starring: Honthy Hanna, Csákányi László, Németh Marika, Rátonyi Róbert, Feleki Kamill / Hungarian Classic 50th Anniversary Edition

$9.99
SKU:
5999884941132
Weight:
5.00 Ounces
Quantity:

Product Description

CsárdásKirálynő DVD 1965 Queen of Czardas / Directed by Szinetár Miklós / Starring: Honthy Hanna, Csákányi László, Németh Marika, Rátonyi Róbert, Feleki Kamill / Hungarian Classic / 50 éves Jubileumi kiadás

UPC 5999884941132

REGION 2 BLACK&WHITE PAL DVD  

MADE IN HUNGARY

AUDIO: Hungarian mono

RUNTIME: 210 minutes

 

Hungarian Summary:

Az Orfeum közönsége üdvrivalgással köszönti a népszerű primadonnát, az úri közönség kedvelt „csárdáskirálynőjét”, Szilviát − aki utoljára lép színpadra, mivel bánatában Párizsba készül, hiszen szíve választottja sosem lehet az övé.

Szerelme, Edvin herceg szigorú anyai utasításra csakis hozzá illő rangú hölgyet vehet feleségül, nem holmi színházi sanzonettkét. Mindez rendben is lenne, ha … ha az Orfeum szeparéjába el nem látogatna Edvin anyja, Cecília hercegnő, akiben a régi törzsközönség egy-két illusztris tagja, no meg a minden hájjal megkent Miska főpincér fel nem ismerné a hajdan egész Pest által istenített csillagot, az igazi Csárdáskirálynőt.

A dolgok innentől már folynak a saját medrükben: a szerelmes szívek egymásra találnak, a hideg anyai szív megenyhül − csupán az egykor megcsalt férjek sorozatos feltűnésével nem számol senki…

A Fővárosi Operettszínház parádés szereposztásával színre vitt, örökzöld melódiákat tartalmazó három felvonásos színmű új kiadása javított képpel és újrakevert haggal jelenik meg DVD-n.

Kálmán Imre Csárdáskirálynője a magyar operettirodalom közkedvelt gyöngyszeme, lényegében "az" operett, a műfaj máig legtöbbet játszott darabja, melyet számos filmváltozat, színházi közvetítés örkített meg.

Ez a felvétel egy örökérvényű színházi legendát őrzött meg az utókornak: 1961-ben rögzitette a Magyar Televízió Kálmán Imre világhírű Csárdáskirálynőjét, amelyet a Fővárosi Operettszínház parádés szereposztásban, Szinetár Miklós rendezésében mutatott be.

Főszerepben látható az örök primadonna Honthy Hanna, a csodálatos Feleki Kamill, a tündéri Németh Marika és a méltán híres Rátonyi Róbert, akik máig az operettkedvelő közönség kedvencei.

Története / Plot

I. felvonás

Helyszín: az Orfeum.

Szilvia, az ünnepelt primadonna búcsúzik barátaitól és rajongóitól, mert karrierjét Párizsban folytatja. Edvin herceg mindhiába marasztalja szerelmét, mert a lány tudja, kapcsolatuknak, a nagy társadalmi különbség miatt nincs jövője. Az Orfeum törzsvendégei, a mókás természetű Bóni gróf és Miska, az öreg szeparépincér vezetésével, Szilvia ünnepélyes búcsúztatására készülnek. Miska pincér és Feri úr, az egyik vendég, nosztalgiával emlékeznek vissza Cilikére, az egykori primadonnára, aki a Csárdáskirálynő szerepben sok férfiszívet tört össze. Ekkor érkezik Cecília hercegnő, Edvin anyja, hogy bármi áron hazavigye fiát, akire otthon vár a számára kiválasztott menyasszony, Stázi hercegnő. Cecília hercegnőt meglátva Miska és Feri örömmel üdvözli a rég nem látott primadonnát, Cilikét. A boldog emlékezések percei után Cilike megesketi barátait, hogy bármi történjék is, nem fedik fel primadonna múltját. Edvin és anyja találkozása szomorú véget ér: a fiút egy katonai behívóval kényszerítik haza Bécsbe. A búcsúzásra kapott fél óra azonban elég a szerelmeseknek arra, hogy közjegyző előtt egy házassági kötelezvényt írjanak alá. A herceg távozása után Bóni elmondja Szilviának, hogy Edvinre Bécsben menyasszony vár. A lány a hír hallatán úgy dönt, mégis Párizsba utazik.

II. felvonás

Helyszín: Bécs, a hercegi palota.

Gyülekeznek a vendégek Edvin és Stázi eljegyzésére. Miskát most mint a herceg főkomornyikját látjuk viszont. Az érkezők között van Bóni gróf és "felesége" Szilvia, valamint Feri úr is, aki Bóni apjának adja ki magát. Mint kiderül, erre a huncutságra Szilvia vette rá barátait, hogy még egyszer láthassa szerelmét. Szilvia "grófnétól" mindenki el van ragadtatva. Az est díszvendége, a vén szoknyapecér főherceg érdeklődését különösen felkelti, aki egyértelmű ajánlatot tesz a lánynak. Edvin és Stázi beszélgetéséből kiderül, hogy a hercegkisasszony sem szerelmes vőlegényébe, akinek pesti románcáról egyébként mindent tud. Edvin nagyon elkeseredik, mikor Szilviát Bóni feleségeként látja viszont, s ekkor elhatározza, mégis eljegyzi kuzinját. Miska, aki gyakorlott szervező szívügyekben, összehozza Stázit és Bónit, akik azonnal egymásba szeretnek. Edvin és Szilvia tisztázzák a félreértéseket, de Cecília hercegnő a lány lelkébe tapos, s mivel ő véletlenül megtudta, hogy valójában nem Bóni felesége, pénzt ajánl fel neki távozásáért cserébe. Szilvia visszautasítja az ajánlatot, s úgy dönt, mindenképp marad. Amikor azonban az öreg herceg bejelenti a vendégeknek Stázi és Edvin eljegyzését, Edvin bevallja, hogy szíve már nem szabad. A hercegnő ekkor leleplezi Szilviát, aki viszont a főherceggel kapcsolatos udvari pletykákkal rukkol elő, hogy bebizonyítsa, tisztességesebb, mint egyes előkelő hölgyek. Megmutatja a házassági kötelezvényt is, aminek Stázi és Bóni örülnek legjobban...

lll. felvonás

Helyszín: Marienbad, a népszerű fürdőhely.

Cecília hercegnő születésnapjára készül a feledékeny, kicsit butácska férje, s titkos szeretője, a főherceg. Cecília nagyon szomorú, mert Stázi elszökött Bónival, Edvin pedig Szilviával. Miska az öreg pincér és főkomornyik is felmondott neki, mert szívtelen, kegyetlen asszonynak tartja, amiért rangkórságában feláldozná egyetlen fia boldogságát is. A fürdőhelyre érkeznek a fiatalok, de a sértődött Cecília egyik párt sem hajlandó fogadni. Feri úr tervet eszel ki a helyzet megoldására: Mivel őt esküje köti, s ezért nem leplezheti le az egykori primadonna múltját, de az előző három férj megtehetné ugyanezt. Titokban meghívja hát őket a születésnapi ünnepségre, ahol a hercegnő nem csak hercegi férje, de a főherceg előtt is lelepleződik. A főherceg megbocsát Cecíliának, s bocsánata jeléül nagykövetnek nevezteti ki a herceget, aki mikor szembesül felesége viselt dolgaival megbolondul, de legalább nem jut a többi megcsalt férj sorsára. A megtört Cilike és a főherceg áldását adja a fiatalokra, bár Edvin és Szilvia már ekkor házasok. A szórakozott Bóni pedig, aki nem merte eddig felbontani a szerelme szüleitől naponta érkező sürgönyöket, döbbenten olvassa, hogy azok sem ellenzik már az esküvőt.

Szereplők / Roles

 • Vereczky Szilvia (Sylva Varescu) – szoprán
 • Edwin Ronald herceg (Cecília és Leopold Maria fia) (Fürst von und zu Lippert-Weilersheim) – tenor
 • Cecília (Anhilte) – Cecíliaként: szoprán Anhilteként: próza
 • Leopold Maria, Cecília (Anhilte) férje – I. variáns: tenor v. próza II. variáns: próza v. basszus
 • Kerekes Feri – basszus
 • Kaucsiánó Bonifác gróf (Boni von Káncsiánu) – tenor
 • Stazi kontesz – szoprán
 • Rohnsdorff tábornok, Edvin nagybátyja – basszus
 • Miska, főpincér
 • Ferdinánd főherceg, nőcsábász Habsburg
 • Kis, közjegyző
 • Kálnoky Tasziló gróf, Cecília korábbi férje
 • Aloise Hübner báró, Cecília korábbi férje
 • Lazarovics, földbirtokos, Cecília korábbi férje
 • McGrave, gazdag öregúr
 • Klementina, Cecília kényes barátnője
 • Krisztina, Cecília kényes barátnője

Dalok / Songs

 • A lyányok, a lyányok
 • Túl a Óperencián (Fecske duett)
 • Álom - álom
 • Te rongyos élet
 • Az asszony összetör!
 • Hajmási Péter, Hajmási Pál…
 • Jaj, cica, eszem azt a…
 • Csókolózni, csókolózni
 • Haj-hó… (Szilvia belépője)
 • Emlékszel még…
 • Hurrá, hurrá…(kvartett)
 • Húzzad csak kivilágos virradatig… (tercett)

-cs-rd-s-kir-lyn-dvd-1963-queen-of-czardas-directed-by-szinet-r-mikl-s-1-.jpg

-cs-rd-s-kir-lyn-dvd-1963-queen-of-czardas-directed-by-szinet-r-mikl-s-2-.jpg

 

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Csárdáskirálynő DVD 1965 Queen of Czardas / Directed by Szinetár Miklós / Starring: Honthy Hanna, Csákányi László, Németh Marika, Rátonyi Róbert, Feleki Kamill / Hungarian Classic 50th Anniversary Edition to your wish list.