Loading... Please wait...

Budapesttől Jeruzsálemig DVD 2017 - 100 tagú cigányzenekar & Sabbathsong Klezmer Band / From Budapest to Jerusalem - Zsidó Kulturális Fesztivál Budapest 2017 / Jewish Cultural Festival 2017 Budapest

$19.99
SKU:
100tagu-sabbathsongDVD
Weight:
5.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Budapesttől Jeruzsálemig DVD 2017 - 100 tagú cigányzenekar & Sabbathsong Klezmer Band / From Budapest to Jerusalem - Zsidó Kulturális Fesztivál Budapest 2017 / Jewish Cultural Festival 2017 Budapest

MADE IN HUNGARY 

UPC 5999544258877

REGION 2 PAL DVD

CleanArt 2017-2

 

Hungarian Summary:

A legjobb hazai cigányprímásokból és muzsikusokból álló 100 Tagú Cigányzenekar és a „több mint klezmert” - a tradicionális kelet-európai klezmertől a modern izraeli slágerekig - játszó Sabbathsong Klezmer Band közös koncertje során egy nagy utazáson vehetünk részt: Budapestről indulva Románián és Ukrajnán keresztül jutunk el egészen Jeruzsálemig, közben kísérőnk maga a zene lesz.

A kétrészes koncert első felében a 100 Tagú Cigányzenekar játszik a csak rájuk jellemző egyedi hangzást képviselve, majd csatlakozik hozzájuk a Sabbathsong Klezmer Band, amikor is híres jiddis dalokat játszanak el közösen. A második részben a Sabbathsong is játszik saját repertoárjából – újdonságokat is bemutatva –, majd az est végén egy közös örömzenélésre kerül sor.

A zenei utazás során felcsendülnek többek között magyar zeneszerzők dalai, majd egy román hórán, jiddis dalon és egy ukrán kolomeykén keresztül megérkezünk Jeruzsálembe, így az út végét jól ismert izraeli dallamokkal zárjuk. A ráadásban pedig a méltán világhírű klezmer-musicalből, a Hegedűs a háztetőnből hallhatunk részleteket a két kitűnő zenekar egyedülálló feldolgozásában.

A Sabbathsong Klezmer Band 1998-ban alakult. Szlogenjük "Ez is klezmer, az is klezmer, több mint klezmer..." arra utal, hogy a tradicionális kelet - európai klezmer mellett műsoraikban felcsendülnek héber és jiddis dalok, musical részletek és világslágerek is.

... Sajnos, ritka madár, amikor a közönség közösséggé lesz. Azáltal, hogy tagjai közösen eggyé válnak a színpaddal, a dobogóval, a művel. Aki arra az élményre vágyik, amely az előadóművészet célja (kellene, hogy legyen), vegyen részt a Sabbathsong Klezmer Band koncertjén. A részvétel szó fontos itt, hiszen a hallgató-néző énekelhet-táncolhat, ha akar (vagy „csak” ülve mozog), erre a tágan értelmezett klezmer-, azaz javarészt „tánczenére”.

Kalauzunk a zsidó zene világában Masa Tamás, az együttes vezetője... konferanszié ő, vagy master of ceremonies, ahogy az angol mondja. Kulcsfiguraként teremt igazi kapcsolatot a nézőtéren lévőkkel, humora, lelkesedése őszinte és magával ragadó. Ez a Sabbathsongra jellemző lelkesedés, őszinteség persze önmagában nem lenne elég. A katartikus zenei élményhez, amiben részesülünk, az is szükséges, hogy a tagok egytől egyig kiváló muzsikusok. Hászid, jiddis, izraeli dalok, hóra, örmény dallam, arabos hatás, jazz (szólók, improvizációk), keringő, roma muzsika: mindezt tökéletes egységben nyújtják.

Az általuk teremtett közösség tagjaként lehetsz zsidó, roma vagy egyik sem: örömzene, amit hallasz. Öröm a zenésznek, öröm a publikumnak. Színtiszta élvezet.


A Magyar Örökség és Hungarikum-díjas 100 Tagú Cigányzenekar nevét, s eddigi teljesítményét méltán őrzi az Aranykönyv és a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeuma. 

A 31 esztendeje született világhírű társulat klasszikus szimfonikus zenekarként működő együttes, a világon egyedülálló zenei formáció. Afrika, Amerika, Ázsia, Ausztrália, Európa számos városában, több mint ezer koncertet adott. A 100 Tagú Cigányzenekar hagyományápoló művészeti tevékenysége felbecsülhetetlen érték, nincs párja a világon. Komolyzenei - többek között Liszt-, Bartók-, Kodály-, Hubay-, Erkel-, Brahms-, Csajkovszkij-, Sarasate-, Strauss - művek mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt játszanak. 
A Magyar Örökség Díjat 2000-ben nyerték el, ugyanebben az évben bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe is. A 100 Tagú Cigányzenekar fennállása óta 27 CD-, 5 DVD-lemezt jelentetett meg, ebből 5 platina-, 9 aranylemez lett. A zenekar „világhírű művészi és hagyományőrző gyakorlata” néven került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, ezáltal 2014.március 18 tól jogosult a Hungarikum kitüntető cím használatára. A Hungarikum minősítés olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarság csúcsteljesítménye.

 

Tracklist:

Sabbathsong Klezmer Band & 100 tagú Cigányzenekar

1. Budapest, te csodás
2. Szól a kakas már
3. Tumbalalayka
4. Kolomeyke
5. Belz
6. Rumenye, Rumenye-Pacsirta
7. Yoshke fort awek
8. Sholem-alekhem, rov Feidman!
9.Rachem
10. Vehi She'amda
11. Van egy hely a Földön
12. Yerushalayim shel zahav
13. Tzadik katamar
14. To Life
 
budapestt-l-jeruzs-lemig-dvd-2017-100-tag-cig-nyzenekar-sabbathsong-klezmer-band-from-budapest-to-jerusalem-1-.jpg
 
 
budapestt-l-jeruzs-lemig-dvd-2017-100-tag-cig-nyzenekar-sabbathsong-klezmer-band-from-budapest-to-jerusalem-2-.jpg

 

budapestt-l-jeruzs-lemig-dvd-2017-100-tag-cig-nyzenekar-sabbathsong-klezmer-band-from-budapest-to-jerusalem-4-.jpg
 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Budapesttől Jeruzsálemig DVD 2017 - 100 tagú cigányzenekar & Sabbathsong Klezmer Band / From Budapest to Jerusalem - Zsidó Kulturális Fesztivál Budapest 2017 / Jewish Cultural Festival 2017 Budapest to your wish list.