Loading... Please wait...

Bartók Béla Útján by Kovács Sándor / Holnap kiadó 2001 / Hardcover / On the path of Béla Bartók

$19.99
SKU:
963346448X
Weight:
16.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Bartók Béla Útján by Kovács Sándor / Holnap kiadó 2001 / Hardcover / On the path of Béla Bartók

Hardcover 2001

ISBN: 9789633464489 / 978-9633464489

ISBN-10: 963346448X

PAGES: 68

PUBLISHER: Holnap kiadó

LANGUAGE: HUNGARIAN - MAGYAR

 

Hungarian Description:

Négy évig készült a film. Gaál István, Várbíró Judit, Kovács Sándor Gyökerek c. Bartók filmjének forgatása során egy sereg olyan adalékra leltek, amely gazdagítja, bővíti az eddig ismert Bartók-képet. Ez a könyv sajátos Bartók-életrajz, mely párosul a forgatócsoport személyes találkozásaival, felfedezéseivel, Bartók-élményével.

Már a nyolcvanas évek közepétől foglalkoztatott egy átfogó Bartók-portré gondolata. Az idő múlásával, valamint a világ és a média egyre gyorsuló változásával, kommercializálódásával egyre sürgetőbb kényszert éreztem egy hiteles Bartók-kép filmen történő megfogalmazásához, megmentéséhez, a több síkon és hordozón létező Bartók-hagyaték összefoglalásához. Az ezredforduló közelében 1997-ben, szinte az utolsó megragadható pillanatban fogtunk hozzá Gaál Istvánnal a Bartók-életmű dokumentum-filmben történő feldolgozásához. A forgatókönyv kiindulópontjául az életrajzot hitelesítő dokumentumok és a művek szolgáltak, s ezek alapozták meg a film célját: feltárni az összefüggéseket Bartók személyisége és művei között, bemutatni fejlődése útját a kezdeti romantikus, majd magyaros próbálkozásoktól a legelmélyültebb remekművekig. A filmet három és fél év munkával - kutatással, motívumgyűjtéssel, majd forgatással és vágással - készítettük el. Ezen hosszú periódus alatt végigjártuk fontos élethelyszíneit, gyűjtőútjait, találkoztunk sok-sok emberrel - tanúkkal -, akik valamit őriznek róla, vagy viszik tovább azt a hagyományt, ismerik azt a népdalkincset, mely őt olyan csillapíthatatlanul izgatta. Mindez a felbecsülhetetlen értékű és mennyiségű élmény és tapasztalat megörökítésre kívánkozott, mely ebben a kötetben, a film zenetörténész szakértője, Kovács Sándor sajátos életrajzában Iát napvilágot, Gaál István művészi fotóival hitelesítve.

 

Szerző
Kovács Sándor
 
Szerkesztő
Várbíró Judit
 
Fotózta
Gaál István

 

Béla Viktor János Bartók (/ˈbləˈbɑːrtɒk/; Hungarian: Bartók Béla, pronounced [ˈbɒrtoːk ˈbeːlɒ]; 25 March 1881 – 26 September 1945) was a Hungarian composer, pianist, and ethnomusicologist. He is considered one of the most important composers of the 20th century; he and Franz Liszt are regarded as Hungary's greatest composers.[1] Through his collection and analytical study of folk music, he was one of the founders of comparative musicology, which later became ethnomusicology.

 

Bartók Béla Viktor János (Nagyszentmiklós, 1881. március 25. – New York, New York, 1945. szeptember 26.) magyar zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára; a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője. Művészete és tudományos teljesítménye nemcsak a magyar és az európai zenetörténet, hanem az egyetemes kultúra szempontjából is korszakalkotó jelentőségű.

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Bartók Béla Útján by Kovács Sándor / Holnap kiadó 2001 / Hardcover / On the path of Béla Bartók to your wish list.