null

Árpád népe DVD 2006 magyar operafilm / Szörényi Levente színpadi műve / Alapdráma: Fonyódi Tibor / Libretto: Pozsgai Zsolt / 2006. március 27-28-án a Papp László Budapest Sportaréna színpadán / Program Direcor: Nagy Viktor

No reviews yet Write a Review
$9.99
SKU:
5990502068248
Weight:
5.00 Ounces
In Stock & Ready To Ship!
Current Stock:Only left:

Frequently Bought Together:

Total: Inc. Tax
Total: Ex. Tax

Description

Árpád népe DVD 2006 / Szörényi Levente színpadi műve Misztikus Opera / Alapdráma: Fonyódi Tibor / Libretto: Pozsgai Zsolt / 2006. március 27-28-án a Papp László Budapest Sportaréna színpadán

UPC 5990502068248 / 5998050500449

 

Region 0 PAL

Made in Hungary

Audio: Hungarian

Playtime: 150 minutes + EXTRAS

magyar operafilm, 150 perc, 2006

 

Szörényi Levente zeneszerző és Pozsgai Zsolt librettóíró operája (Fonyódi Tibor drámája nyomán) a magyar történelem egyik legvitatottabb, legérdekesebb és mégis legkevésbé ismert időszakát idézi fel. István halála után járunk, amikor is Orseolo Péter trónra kerülésekor egyre többen követelik vissza "Árpád népének" képviselőit. Vászoly két fia közül sokan a Kijevbe száműzött Andrásban látják a leendő magyar királyt. András éppen Jaroszlav fejedelem lányával, Anasztáziával lép frigyre, mikor a szertartáson hírt kap az Orseolo Péter ellen növekvő indulatokról. Kijevi csapatok támogatásával indul hazájába a Péter elleni ütközetbe, azonban a várt császári és pápai felmentő seregek elmaradása miatt csúfos vereséget szenved. Ekkor azonban mégis segítséget kap: testvére, Levente és Vata vezetésével megérkeznek a "fekete magyarok", az ősi törzsfők leszármazottai, akik hitük szabad gyakorlását kérik Andrástól a segítség fejében. András ezt meg is ígéri, de a császári és pápai támogatás érdekében mégis szószegésre kényszerül, elárulva ezzel Leventét és a győztes csatát segítő tömegeket. Elszabadulnak az indulatok, megindul a bujdosó magyarok üldözése. A lelkiismeret furdalástól gyötört András a Pilisben bolyong, hogy rátaláljon Leventére, s igazolni tudja tettét és önmagát testvére előtt. Nem tudja, hogy így akaratán kívül a királyi testőrséget is elvezeti testvére búvóhelyére. Rasdi táltosnő, Levente felesége azonban csodát tesz: a bujdosók áttáncolnak, áttűnnek a Fény Birodalmába. Egyedül Levente marad, aki magához akarja venni az Õsi Kardot az arra méltatlanná vált Andrástól.

Karmester: Makláry László.

Az előadást Nagy Viktor rendezte.

img-7522.jpg

img-7523.jpg 

Nem ez az első alkalom, hogy Szörényi Levente monumentális, zenés színművet írt. A legendás István a király rockopera is az ő nevéhez fűződik.

Ez alkalommal is a magyar történelem egy fontos időszakát idézi fel. A XI. században járunk, amikor is Orseolo Péter a magyar király, aki ellen azonban egyre nő az elégedetlenség.

Mindez hatalmas díszletekkel és a legmodernebb technikával kelt életre 2006. március 27-28-án a Papp László Budapest Sportaréna színpadán. A színpad 1800 négyzetméteres, amelyre Makovecz Imre 20 méter magas és 1000 négyzetméteres díszletet tervezett.

A szereplőket hatvanfős színfónikus és egy ötfős rock zenekar kísérte, valamint egy 120 fős kórus. A legnépesebb jelenetben több, mint háromszáz szereplő és statiszta volt a színpadon.

A darabnak mindösszesen ez a két előadása volt, mert nincsen olyan színház az országban, amely ezt a gigantikus produkciót be tudná fogadni. Másrészt az előadásonkénti 260 millió forintot sem könnyű előteremteni. Azért annak sem kell csüggednie, aki nem tudott elmenni az előadásokra hiszen a mű megjelent DVD-n és CD-n is.

Főbb szereplők:
Őse táltos / Árpád szelleme: Miller Lajos
András herceg, Vászoly fia: Kiss B. Atilla
Levente herceg, Vászoly fia: Feke Pál
Anasztázia, kijevi hercegnő, András hitvese: Auksz Éva
Rasdi, táltosnő, Levente kedvese: Újhelyi Kinga
Vata vezér, a zendülők feje: Molnár László
Pópa, ortodox pap: Cserhalmi Ferenc
Mór apát, katolikus pap: Tóth Sándor
Oszvald, császári főparancsnok: Kaszás Attila
Lehel, Bulcsú, Laborc szellemei: Kálloy Molnár Péter, Kalapács József , Makrai Pál

Product Reviews

No reviews yet Write a Review