Loading... Please wait...

Alvók futása by Szabó Magda / Jaffa kiadó 2017 / Hardcover / Running sleepers - Hungarian novel

$29.99
SKU:
9786155715082
Weight:
17.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Alvók futása by Szabó Magda / Jaffa kiadó 2017 / Hardcover / Running sleepers - Hungarian novel

Hardcover 2017

ISBN: 9786155715082 / 978-6155715082

ISBN-10: 6155715084

PAGES: 230

PUBLISHER: Jaffa Kiadó

LANGUAGE: Hungarian / Magyar

 

Hungarian Description:

A novelláskötet első megjelenése idején az író már nemcsak ismét saját útját járhatja, de arénája is tágul a külföld jelentkezésével: az első, német kiadás után egzotikusabb országok kiadóit is eléri a Hortobágy felől fúj szél leheletet: az indulás a nagyvilágban letagadhatatlan siker. A marxista kritika persze nem boldog, ám az író, ahogy a tárgyilagos üldözést kibírta, nem könnyen, de elviseli, hogy saját népének képviselői hol meg-, hol letagadják idegenben elért eredményeit, az akkori Magyar Nemzet egyik munkatársa árulja el neki, a megvehető kollégák egy-egy jól elhelyezett aknáért háromszázzal kapnak többet cikkenként. Nem könnyű elviselni, még mindig nagyon fiatal, s mindannak megértéséhez, amit átél, meg kell várnia, míg Creusa cinikus bölcsességét megérleli benne az idő.
Egyelőre utazik, rengeteget, sok országba. Nyelveket tud, ha kifogy a felolvasókörút idegenre fordított szövegeiből, maga mesélget, szívesen csinálja. Persze műsorral indul, így jön létre lassanként, az apróbb-nagyobb, folyóiratokból kimásolt vagy felkérésekre készült anyagrészekből szerkesztett Alvók futása, amelynek első kiadását ez a mostani néhány, később készült írással még kiegészítette, hiszen a kötet megjelenése évében aligha ábrázolhatta volna úgy az emigránst, ahogy az író novellája tette, sem az egy fedél alatt élő ártatlan gyilkosokat, akik egyben egymás áldozatai.

Fülszöveg:

Gyerekek és idősek: emberek útjuk kezdetén és végén. Emberek, akikről az út közepén járók, a szüntelenül dolguk után futók gyakran alig vesznek tudomást. Akik szeretetre és törődésre vágynak, de nemegyszer hiába – ők Szabó Magda első novelláskötetének főszereplői.
Akik olyan szerényen élnek, akiknek még az elmúlása is olyan tapintatos, hogy csak a hiányukból derül ki: nélkülük az élet kizökken medréből, sőt megáll. Akik még nem bizonyíthattak, és nincs is módjuk bizonyítani. És a többiek, akik mindezt csak akkor veszik észre, amikor már késő. Mi, olvasók elszorult torokkal döbbenünk rá, hogy valamennyien úgy cselekedtek, ahogy cselekedhettek, legjobb tudásuk és szándékuk szerint, hiszen ahány élet, annyiféle igazság.
Kevés könyv mesél oly érzékletesen és hátborzongatóan, mégis meghatóan és elgondolkodtatóan eszmélésről-elmúlásról, mint az Alvók futása.
„Szabó Magda minden sora érzelemmel van tele. Elénk tárja szereplői minden elhallgatott, ki nem mondott, ki nem mutatott érzését, borzongató hitelességgel. Örök emberi dolgok ezek, függetlenek kortól és időtől. Történetei segítenek megérteni, hogyan működünk közösségben, legyen az család, egy bérház lakóközössége vagy egy iskolai osztály. Rávezet, hogy egyszerre több nézőpontból lássuk az embert, és megértsük motivációit.” – Jakupcsek Gabriella

About Szabó Magda:

Magda Szabó was a Hungarian writer, arguably Hungary's foremost female novelist. She also wrote dramas, essays, studies, memories and poetry.

Born in Debrecen, Szabó graduated at the University of Debrecen as a teacher of Latin and of Hungarian. She started working as a teacher in a Calvinist all-girl school in Debrecen and Hódmezővásárhely. Between 1945 and 1949 she was working in the Ministry of Religion and Education. She married the writer and translator Tibor Szobotka in 1947.

She began her writing career as a poet, publishing her first book Bárány ("Lamb") in 1947, which was followed by Vissza az emberig ("Back to the Human") in 1949. In 1949 she was awarded the Baumgarten Prize, which was--for political reasons--withdrawn from her on the very day it was given. She was dismissed from the Ministry in the same year.

 

Tartalom / Contents:

A szerep 5
Napközi otthon 12
Teréz 22
A mosolygó Bacchus 34
A nagyszék 45
Lengyelek 54
A hírnök 60
Angyal 66
Valami 77
Csé 91
Részvétlátogatók 98
A zsidó kutya 108
Csibi 116
Kakasszó 124
Domb utca 152
Nenő 161
Szent Róza ünnepe 178
Alvók futása 192
Ház ajtó nélkül 205

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Alvók futása by Szabó Magda / Jaffa kiadó 2017 / Hardcover / Running sleepers - Hungarian novel to your wish list.