Loading... Please wait...

A Teljesség Felé DVD 2013 Gryllus Dániel - Weöres Sándor / Bognár Szilvia, Both Miklós, Ferenczi György, Palya Bea, Sebestyén MártaGDVD005

$29.99
SKU:
5999885934003
Weight:
5.00 Ounces
Quantity:

Product Description

A Teljesség Felé DVD 2013 Gryllus Dániel - Weöres Sándor / Bognár Szilvia, Both Miklós, Ferenczi György, Palya Bea, Sebestyén MártaGDVD005

UPC 5999885934003

MADE IN Hungary

REGION 2 PAL DVD

Audio: Hungarian 2.0

Subtitles: Hungarian

Runtime: ?? minutes

 

Hungarian Summary:

Weöres Sándor 32 évesen adta ki A teljesség felé című metafizikai kötetét, amit Hamvas Bélának ajánlott. Az akkor harmincas éveiben járó Gryllus Dániel a nyolcvanas évek elején komponált rá először zenét, de a lemez kiadása 1988-ig váratott magára, a zeneszerző végül a költő 75. születésnapjára kezébe adhatta feldolgozását. A művet előadták színpadon is, ennek dramaturgiáját Kőváry Katalin rendező, a zeneszerző felesége állította össze.

Apja hatvanadik születésnapjára a szintén zenei pályára lépett, harmincas éveiben járó Gryllus Samu új hangszerelést készített a műből, ennek előadására több generáció kiválóságait kérték fel, Sebestyén Mártától Frankie Látón át Kovács Ferencig és Palya Beáig. A Weöres-mű részleteit Gryllus Samu vezényletével és Gryllus Dániel közreműködésével nyolc énekes és tíz hangszeres szólaltatja meg.

A hang- és képfelvételt a MÜPA Stúdió készítette 2011. október 3-án.

Gryllus Dániel – ének, citera, furulyák, pánsíp, gitárcitera, manjirá

 


Énekesek / Singers
Bognár Szilvia, Both Miklós,
Ferenczi György, Palya Bea,
Sebestyén Márta, Sebő Ferenc,
Szalóki Ági, Szirtes Edina Mókus

Hangszeresek / Instruments:
Pálhegyi Máté – fuvola
Bacsó Kristóf – klarinét, szaxofon
Bizják Gábor – kürt
Balogh Kálmán – cimbalom
Bolya Mátyás – citera, brácsa
Tömösközi László – ütőhangszerek
Frankie Látó – hegedű
Kovács Ferenc – hegedű, mrdanga
Halmos Béla – brácsa
Kovács Zoltán – nagybőgő

 

Közreműködik Seress Zoltán színművész.

Hangszerelő és zenei vezető: Gryllus Samu

 

1945-ben jelent meg az akkor 32 éves Weöres Sándor kötete a Teljesség Felé. A költő mesterének - Hamvas Bélának – ajánlott filozófiai prózai mű mentes a vallási vagy politikai propagandától, állásfoglalástól.

"Amit itt olvasol: több mint világnézet és kevesebb mint vallás. Több mint világnézet, mert általa a dolgokat nem valamely irányból látod, hanem közös gyökerüknél tapintod. Kevesebb mint vallás, mert nincs benne szó az isteni misztériumokról, melyekről csak jelképekben lehet beszélni."

A nyolcvanas évek elején, az akkor harmincas éveit járó Gryllus Dániel elkészíti a prózai mű egyes részleteinek zenei adaptációját. Önmaga veszi fel otthoni néhány-sávos készülékkel az ének, furulya, citera, klarinét, ütős stb szólamokat. A művet az akkori monopol helyzetben lévő Hungaroton nem ítéli kiadásra érdemesnek. A zeneszerző saját költségén 1987-ben az Intersound stúdióban felvételt készít a darabból, melyet átad a Hungarotonnak, így az anyag megjelenhet 1988-ban a költő 75. születésnapjára.

A darab néhányszor elhangzik színpadon, ilyenkor a zenei kompozíció hangszerelésében leegyszerűsítve hangzik el. A zenei részeket az eredeti műből vett prózai részek kötik össze. Ennek dramaturgiáját Kőváry Katalin, rendező, a zeneszerző felesége állította össze.

2010-ben Gryllus Samu – a zeneszerző 34 éves fia – új hangszerelést készít a műből, melynek előadására édesapja pályatársait (Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Balogh Kálmán) és fiatalabb, hozzá közel álló kollégáit (Bognár Szilvia, Palya Bea, Szalóki Ági, Szirtes Edina Mókus, Both Miklós, Ferenczi György) hívja meg.

Az új hangszerelés nyilvános előadására 2010 április 23-án került sor, a zeneszerző 60. születésnapján a Millenáris Teátrumban.

a-teljess-g-fel-dvd-2013-gryllus-d-niel-we-res-s-ndor-1.jpg

a-teljess-g-fel-dvd-2013-gryllus-d-niel-we-res-s-ndor-2.jpg

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Click the button below to add the A Teljesség Felé DVD 2013 Gryllus Dániel - Weöres Sándor / Bognár Szilvia, Both Miklós, Ferenczi György, Palya Bea, Sebestyén MártaGDVD005 to your wish list.