Loading... Please wait...

A napba öltözött leány DVD 2006 A woman clothed with the sun - Rock opera recording / Directed by Koltay Gábor / A rock opera csíksomlyói előadása / Szabad Tér produkció / Zene: Kormorán

$33.33
SKU:
napbaöltözöttleányDVD
Weight:
5.00 Ounces
Quantity:

Product Description

A napba öltözött leány DVD 2006 A woman clothed with the sun - Rock opera recording / Directed by Koltay Gábor / A rock opera csíksomlyói előadása / Szabad Tér produkció / Zene: Kormorán

REGION 2 PAL DVD  

MADE IN HUNGARY

AUDIO: Hungarian 2.0

Total Runtime: 138 minutes

 

Hungarian Summary:

Ismét egy rockopera írására vállalkozott a Kormorán együttes és vezetője, Koltay Gergely. A több mint két órás mű nem más, mint egy ballada egy székely lányról, az igazságról, a szabadságról, a zsarnok ellen kűzdő emberről. A darab ősbemutatója 2006. július 1. Csíksomlyó, az "Ezer székely lány" ünnepség keretén belül. A parádés szereposztás (Bodnár Vivien, Miller Zoltán, Varga Miklós, Varga Klári, Vikidál Gyula, Kalapács József, Makrai Pál, Csengery Attila, Pitti Katalin) mellett, a több kórus összevonásával megszólaltatott mű ismét nagy siker a Kormorán életében.

"Gyopárt a Hargitáról hozzatok,
a székely hősök halhatatlanok."

Ballada egy székely leányról, a tegnapról, a máról. Ballada az igazságról, a szabadságról, az emberről és szép Máriáról.

 

1. Napköszöntõ
2. Az esztenán
3. A város szélén
4. Kérés
5. Álom
6. Révület
7. Lánykérés
8. Vallomás
9. A gyűlés
10. Áron imája
11. Találkozás
12. Az árulás
13. Testvérek
14. Anna halála
15. Parancs
16. Az eskü
17. Mária imája
18. Jelenés
19. Csata
20. Hálaadó körmenet

 

Cast / Szereplők:

Mária: Bodnár Vivien
Áron: Miller Zoltán
Anna: Varga Klári
István: Varga Miklós
Márton: Vikidál Gyula
Janus: Kalapács József
Ambrus: Makrai Pál
Máté: Csengery Attila
Mikes: Mr. Basary
Jelenés: Pitti Katalin

Kormorán

Komáromi Magyarock Dalszínház
Vizeli Csaba vezetésével

Csalló Néptáncegyüttes
Felvidéki Rockszínház tánckara
Karkó Heni vezetésével

400 csíkszeredai és környékbeli közreműködő
50 székely lovas

A borító Incze Mózes festményének felhasználásával készült.

 

75. éves az Ezer Székely Leány Napja.
A „Napba Öltözött Leány” című rockopera különlegessége és tartalma:

Ennek a rockoperának az egyik különlegessége, hogy direkt erre a 75. éves jubileumra írták és rendezték. Ezt a színvonalas rockoperát Csíksomlyón mutatták be először.

A másik az, hogy maguk a szereplők is különlegesnek és izgalmasnak tartották ezt a rockoperát, hisz mostanáig az ide Csíksomlyóra hozott előadásaik az összmagyar történelmet idézték, de ez helyi vonatkozású volt, amely a székely nép történelmét tárta elő a közönségnek.

A produkció középpontjában az a történelmi esemény áll, amely a Csíksomlyói Pünkösdi búcsú egyik eredettörténete is. 1567-ben János Zsigmond erdélyi fejedelem a gyergyói és a csíki székelyeket erőszakkal akarta unitárius hitre téríteni. Pünkösd szombatján nagy sereggel érkezett Csíkba, hogy érvényt szerezzen az akaratának.

A székelyek ellenállását pedig a gyergyóalfalusi István pap szervezte meg. A Tolvajos-tetői ütközet alatt az asszonyok, a gyermekek és az öregek a csíksomlyói templomban imádkoztak, kérték Babba Máriának - a Szűzanyának, ma is így nevezik a csángók - a közbejárását és segítségét.

A hagyomány szerint a győzelem emlékére rendezik itt meg azóta is minden évben a Pünkösdi búcsút, mivel a Csíki és gyergyói székelyeket a Szűzanya megtartotta az ősi, a római katolikus vallásukban.

A Koltay Gábor rendezte „A Napba Öltözött Leány” c. rockopera ősbemutatójának szereplői:

A Napba öltözött leány rockopera írója: Koltay Gergely
A Napba öltözött leány rockopera rendezője: Koltay Gábor

 a-napba-lt-z-tt-le-ny-dvd-2006-a-woman-clothed-with-the-sun-1.jpg

a-napba-lt-z-tt-le-ny-dvd-2006-a-woman-clothed-with-the-sun-2.jpg

 

Product Videos

A Napba öltözött leány (teljes) 2:17:04

színes, magyar rockopera, 138 perc, 2006 "A 75. évfordulóját ünneplő Ezer Székely Leány Napja hagyományos rendezvény záróakkordjaként, 2006. július 1-jén Koltay Gábor rendezésében A Napba öltözött leány című rockoperát láthatták a Csíksomlyóra zarándokolt emberek. A mű alapja a Csíksomlyói Pünkösdi Búcsú egyik eredettörténete. 1567-ben János Zsigmond erdélyi fejedelem a gyergyói és a csíki székelyeket erőszakkal akarta unitárius hitre téríteni. Pünkösd szombatján nagy sereggel érkezett Csíkba, hogy érvényt szerezzen akaratának. A székelyek ellenállását a gyergyóalfalusi István pap szervezte meg. A Tolvajos-tetői ütközet alatt az asszonyok, a gyermekek és az öregek a csíksomlyói templomban imádkoztak, kérték a Babba Mária - a Szűzanyát, ma is így nevezik a csángók - közbenjárását, segítségét. A hagyomány szerint a győzelem emlékére rendezik itt meg azóta is minden évben a Pünkösdi búcsút, mivel a Csíki és gyergyói székelyeket a Szűzanya megtartotta az ősi, római katolikus vallásukban." TV felvétel - m2

  • A Napba öltözö...
    színes, magyar rockopera, 138 perc, 2006 "A 75. évfordulóját...

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the A napba öltözött leány DVD 2006 A woman clothed with the sun - Rock opera recording / Directed by Koltay Gábor / A rock opera csíksomlyói előadása / Szabad Tér produkció / Zene: Kormorán to your wish list.