Loading... Please wait...

A mellérendelés és az ellipszis nyelvtana a magyarban / by Bánréti Zoltán / Tinta Könyvkiadó / Parataxis and the grammar of the ellipse in the Hungarian Language

$19.99
SKU:
9789637094873
Weight:
12.00 Ounces
Quantity:

Product Description

A mellérendelés és az ellipszis nyelvtana a magyarban / by Bánréti Zoltán / Tinta Könyvkiadó / Parataxis and the grammar of the ellipse in the Hungarian Language

 

Language: Hungarian

Sorozatszám75
Oldalszám204
Kötés típusapuhafedeles
FormátumB/5
ISBN9789637094873 / 978-9637094873
Tömeg346 g/db

Made in Hungary  2008

 

Ez a könyv azt mutatja be, hogy a mellérendelés szerkezete és kötőszói sokkal színesebb, érdekesebb képet mutatnak, mint amit eddig a magyarban leírtak róluk. Az egyes mellérendelő kötőszók egymástól eltérően szelektálják a bővítményeiket, vagyis az általuk mellérendelhető tagok kategóriáját és az így keletkező szerkezetek architektúrája is lényegesen különbözik. Vannak kötőszók, melyek a mellérendelt tagok nyelvtani jegyeinek összeegyeztetéséért felelősek és vannak kötőszók, melyek maguk rónak ki nyelvtani jegyeket a koordinált összetevőkre. Ez a különbség összefügg a kötőszók lexikai jelentésével és a pragmatikai elvekkel alkotott relációjával. A mellérendelő szerkezet érdekes sajátossága az ellipszis, azaz valamilyen szerkezet hangalakjának elhagyása, miközben ennek a szerkezetnek a jelentése és nyelvtani szerepe a hangalak nélkül is megmarad. Van-e az ilyen „csend”-nek szintaxisa? A választ azok a mondattani és alaktani szabályok, általánosítások adják, melyek az ellipszis nyelvtanát körvonalazzák a magyarban és a nyelvtanelméletben. Javaslatunk szerint az ellipszist ugyanazon lexikai egységnek a lexikonból történő többszörös kiválasztása teszi lehetővé. A modell szerint a lexikai kiválasztás rendszerében dől el, mely lexikai egységek esélyesek az ellipszisre és melyik mellérendelt tagban lehetséges az ellipszis.

A könyvet – többek között – azoknak ajánljuk, akiket érdekel az újszerű nyelvészeti eszközök alkalmazása a magyar nyelv leírásában. Különösen haszonnal forgathatják a nyelvszakos egyetemisták és a magyartanárok.

 

Product image

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the A mellérendelés és az ellipszis nyelvtana a magyarban / by Bánréti Zoltán / Tinta Könyvkiadó / Parataxis and the grammar of the ellipse in the Hungarian Language to your wish list.