Loading... Please wait...

A magyar filmtörténet képeskönyve / The Photo Book of Hungarian Film History / Gyürey Vera - Lencsó László - Veress József / Publisher: Osiris Kiadó

$59.99
SKU:
9789633899069
Weight:
45.00 Ounces
Quantity:

Product Description

A magyar filmtörténet képeskönyve / The Photo Book of Hungarian Film History / Gyürey Vera - Lencsó László - Veress József / Publisher: Osiris Kiadó

If you are a fan of HUNGARIAN CINEMA, this book is for you!!!  It is in HUNGARIAN, but the PHOTOS alone worth it.   RARE photos, explanations, very engaging reading, interesting facts about actors, films, history!   This book is a must for all Magyar Film fans.

Cím: A magyar filmtörténet képeskönyve / The Photo Book of Hungarian Film History
Szerzők / Authors: Gyürey Vera - Lencsó László - Veress József
Kiadó / Publisher: Osiris Kiadó
Megjelenés: 2007. január 01.
ISBN: 9789633899069 / 978-9633899069

Pages: 384

Súly / Weight:  2210 gramms 

Size:  25 X 31 cm
Nyelv / Language:  MAGYAR / HUNGARIAN

 

A kötet a magyar film történetének gazdag dokumentumait vonultatja fel. Bemutatja az egyes történeti korszakokat, a játék- és dokumentumfilm műfajt, valamint az animáció tematikai és stílusvariációit, a tendenciákat és a műveket, a filmek főbb alkotóit, a filmgyártás műhelyeit, a vetített képek világának intézményrendszerét, a filmforgalmazás változásait, az infrastruktúra felépítését. Korabeli plakátok, ritkaságszámba menő werk- és jelenetfotók, díszlet- és jelmeztervek, jellegzetes illusztrációk kapnak helyet az albumban. Szerepel az antológiában számos kevéssé ismert gyűjteményi anyag, kéziratrészlet, relikvia. A magyar film barátai megismerhetik az egyes fejezetekből a múlt és jelen mozi-kultúráját.

A reprezentatív összeállítás a magyar film történetének gazdag dokumentumait vonultatja fel sokszínű kép- és szövegváltozatokban. Bemutatja az egyes történeti korszakokat, a játék- és dokumentumfilm műfaj, valamint az animáció tematikai és stílusvariációit, a tendenciákat és a műveket, a filmek főbb alkotóit, a filmgyártás műhelyeit, a vetített képek világának intézményrendszerét, a filmforgalmazás változásait, az infrastruktúra felépítését. Korabeli plakátok, ritkaságszámba menő werk- és jelenetfotók, díszlet- és jelmeztervek, jellegzetes illusztrációk kapnak helyet az albumban. A szövegeket forrásértékű kiadványokból, könyvekből, tanulmányokból, kritikákból válogattuk. Szerepel az antológiában számos kevéssé ismert gyűjteményi anyag, kéziratrészlet, relikvia. A magyar film barátai megismerhetik az egyes fejezetekből a múlt és jelen mozikultúráját. A könyv, melynek elkészítésében a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársi gárdája vett részt, szakmabeliek és érdeklődők számára egyaránt hasznos kalauz a hazai kinematográfia több mint száz esztendejének krónikájához.

 

Előszó:
A Lumiere fivérek, amikor megtartották az első mozgóképes bemutatójukat 1895. december 28-án Párizsban, a Capucinusok bulvárján, ámulatba ejtették a közönséget a feléjük rohanó vonat, a nevetést kiváltó "megöntözött öntöző" pillanatainak megjelenítésével. Ma már ezek lettek a mozgókép csodájának emblematikus képei. A Lumiere fivérek az ember világhoz való viszonyát megjelenítő új eszközzel mind a művészi, mind a kommunikációs lehetőségek új minőségét teremtették meg.
Magyarország kultúrája elsősorban verbális hagyományokra épült, aminek társadalom- és politikatörténeti okai voltak. Ezzel magyarázható, hogy a kulturális köztudatban a művészetek közül az irodalomnak volt elsődleges szerepe még a képzőművészethez és a zenéhez képest is.
Ezért is meglepő, hogy a Lumiere testvérek párizsi vetítését alig fél évvel később, 1896. május 10-én követte a budapesti Royal nagyszállóban ennek az új találmánynak a bemutatása.
Ekkor még elsősorban a népszórakoztatás új eszközének tartották a mozgóképet, ami először a kávéházakban, majd a sátormozikban kapott helyet, és csak az 1910-es évek után jelentek meg az első mozgófényképszínházak.
A vetítési helyek megjelenését gyorsan követte az első filmgyártó stúdiók megalakulása, és a mozgóképet egyre lelkesebben méltatták.

 

a-magyar-filmt-rt-net-k-pesk-nyve-4-.jpg

a-magyar-filmt-rt-net-k-pesk-nyve-8-.jpg

a-magyar-filmt-rt-net-k-pesk-nyve-11-.jpg

a-magyar-filmt-rt-net-k-pesk-nyve-9-.jpg

a-magyar-filmt-rt-net-k-pesk-nyve-10-.jpg

a-magyar-filmt-rt-net-k-pesk-nyve-12-.jpg

a-magyar-filmt-rt-net-k-pesk-nyve-13-.jpg

a-magyar-filmt-rt-net-k-pesk-nyve-14-.jpg

a-magyar-filmt-rt-net-k-pesk-nyve-15-.jpg

a-magyar-filmt-rt-net-k-pesk-nyve-16-.jpg

a-magyar-filmt-rt-net-k-pesk-nyve-17-.jpg

a-magyar-filmt-rt-net-k-pesk-nyve-18-.jpg

a-magyar-filmt-rt-net-k-pesk-nyve-20-.jpg

a-magyar-filmt-rt-net-k-pesk-nyve-21-.jpg

a-magyar-filmt-rt-net-k-pesk-nyve-22-.jpg

a-magyar-filmt-rt-net-k-pesk-nyve-23-.jpg

a-magyar-filmt-rt-net-k-pesk-nyve-25-.jpg

a-magyar-filmt-rt-net-k-pesk-nyve-32-.jpg

a-magyar-filmt-rt-net-k-pesk-nyve-33-.jpg

a-magyar-filmt-rt-net-k-pesk-nyve-35-.jpg

a-magyar-filmt-rt-net-k-pesk-nyve-37-.jpg

a-magyar-filmt-rt-net-k-pesk-nyve-41-.jpg

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the A magyar filmtörténet képeskönyve / The Photo Book of Hungarian Film History / Gyürey Vera - Lencsó László - Veress József / Publisher: Osiris Kiadó to your wish list.