Loading... Please wait...

A csekei monológ by Szabó Magda / Európa könyvkiadó 1999 / Hardcover / Hungarian language essays by famous writer Magda Szabó

$29.99
SKU:
9630765039
Weight:
20.00 Ounces
Quantity:

Product Description

A csekei monológ by Szabó Magda / Európa könyvkiadó 1999 / Hardcover / Hungarian language essays by famous writer Magda Szabó

Hardcover 1999

ISBN: 9789630765039  /  978-9630765039

ISBN-10: 9630765039

PAGES: 263

PUBLISHER: Európa könyvkiadó

LANGUAGE: Hungarian / Magyar

 

Hungarian Description:

Az író másképpen olvas, mint az olvasó, mert tudja, hogyan jött létre a mű, nemcsak a szöveg színét érti meg, a visszáját is, hiszen ő maga is alkotó.
Egész életemben a könyv volt betegség idején az orvosság, irodalompolitikai hajótörésben mentőcsolnak, a béke ritka óráiban gyönyörűség. Minden érdekelt, ami betű, egy-egy mű belső üzenetének feltárására is, a nyomozómunka, amelyet a szerző megkérdezése nélkül pusztán az elébe került szöveg értelmezésével végez. Az Egyetem irodalomtörténészek nevelt, jövendőbeli esztéták vagy szövegkutatók között képzelte el a helyemet, s tulajdonképpen, mert e mostani írásaim arányában tévedett, mert e mostani könyvem a negyedik esszékötetem, s a valaha tanult szabályokat sem sértettem: csak úgy állítottam fel a megszokottól eltérő tételt, ha filológiai tekintetben is tudtam igazolni. Első esszékötetem fogadtatása eldöntötte, érdekli az olvasót a hajdani vers vagy alkotó friss elemzése; azt is, vizsgáljam különös gonddal a sztereotíppá mitizált iskolai anyagot, hátha más írói arckép fordul korunk felé, mint amikor Jókai fantazmagóriának gyanított látomásai még nem tudták cáfolni a támadóit, pedig a műanyag és az űrutazás, sőt Habsburg Ottó nemzetünk iránt számtalanszor igazolt szimpátiája éppúgy ott van a Jövő század regényében, ahogy a soha figyelemre nem méltatott kisregényekben a diadalmas nőmozgalom. A második esszékötetet útja nyílegyenesen vitt el a Vörösmarty-monográfiáig, A lepke logikájá-ig, s talán a negyediket, A csekei monológ-ot se volt felesleges megírnom, mert az első világháború irodalmunkon belüli értékelésével szomorú adósságben vagyunk, nem árt újra kézbe venni, mit írtak a kortárs írók 1914-ről.

 

About the Author:

Magda Szabó was a Hungarian writer, arguably Hungary's foremost female novelist. She also wrote dramas, essays, studies, memories and poetry.

Born in Debrecen, Szabó graduated at the University of Debrecen as a teacher of Latin and of Hungarian. She started working as a teacher in a Calvinist all-girl school in Debrecen and Hódmezővásárhely. Between 1945 and 1949 she was working in the Ministry of Religion and Education. She married the writer and translator Tibor Szobotka in 1947.

She began her writing career as a poet, publishing her first book Bárány ("Lamb") in 1947, which was followed by Vissza az emberig ("Back to the Human") in 1949. In 1949 she was awarded the Baumgarten Prize, which was--for political reasons--withdrawn from her on the very day it was given. She was dismissed from the Ministry in the same year.

 

 

Tartalom / Book Contents:

Ave  
Egy író indulása 7
Lakatos István: A pőre élet 24
A lepke logikája 35
Jelentés a szegedi tanyákról  
Móra Ferenc: Pieta 42
Mielőtt Jókai megszületett 48
Jog és kötelesség 58
Babits Mihály: Anyám nagybátyja, régi pap 65
Fáklya, csengő, csillag  
Főhajtás Berde Máriának 70
Olvasónaplómból 89
A magyar statika verse: Szép Ernő: Tiszapart 93
A Délsziget: A megriadt anamnézis 99
A biblia képernyőn: Tisztelet az üdvtörténetnek 105
Szép Ernő: Jézus Krisztus 112
Új ihletés, ősi gyökerek 119
Tengerek a cseppben  
Szép Ernő: A szökőkút, kék üveggömb 122
A kis wachottné 131
Gyulai Pál: Szüreten 135
Két feketeség, vagy a történelem kancsi optikája 144
Szép Ernő és az első világháború  
Kis kacsa fürdik 172
Randevú valakivel 179
A Pósa-szindróma 183
Vale  
Egy írótársam halálára 211
Úgy hívták, hogy Lili 216
Sztélé 226
Mi az, öreg, elmentél? 237
Adalék az ottlikiászhoz: Ludány 243
A csekei monológ 254

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the A csekei monológ by Szabó Magda / Európa könyvkiadó 1999 / Hardcover / Hungarian language essays by famous writer Magda Szabó to your wish list.