Loading... Please wait...

Nyelvtudományi elméletek és nézetek a 20. században / 12 nyelvész életrajzával / by Bencédy József / Tinta Könyvkiadó / Linguistic theories and views in the 20th century

$19.99
SKU:
9786155219399
Weight:
8.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Nyelvtudományi elméletek és nézetek a 20. században / 12 nyelvész életrajzával / by Bencédy József / Tinta Könyvkiadó / Linguistic theories and views in the 20th century

 

Language: Hungarian

Alcím: 12 nyelvész életrajzával
SzerzőBencédy József
Sorozatszám25
Oldalszám130
Kötés típusa: puhafedeles
FormátumA/5
ISBN9786155219399 / 978-6155219399
Tömeg163 g/db

Made in Hungary

 

A tudományok között a nyelvtudomány az egyik legősibb. Az emberi nyelvet, a költői és az irodalmi alkotás nyelvezetét már a görög és a római korban mélyre­hatóan vizsgálták. A több évezrede elkezdett nyelvészeti, nyelvleíró kutatómunka később sem hagyott alább, a középkorban a latin és görög nyelv mellett megindult a nemzeti nyelvek szabályszerűségeinek a feltérképezése. A 19. század nyelvbúvárai már a természettudományokhoz hasonló törvényszerűségekkel írták le a nyelveket.

A 20. századot szokás a fizika századának nevezni, hiszen a fizikusok addig el sem képzelt újszerű elméletek segítségével és új részecskék felfedezésével haladták meg a klasszikus fizika addigi eredményeit. A fizikához hasonló forradalmi változások történtek a 20. században a nyelvészetben is. Ekkor a nyelvészek gyakran tagadva az addigi kutatások eredményeit, magasabb szinten, gyökeresen új elméleteket állítottak fel a nyelvről, újszerű módon fogalmazták meg a nyelv fogalmát, új módon írták le a nyelvhasználó és a nyelv kapcsolatát, újra­értelmezték a nyelv történetét.

Nyelvtudományi elméletek és nézetek a 20. században című könyv közérthető módon – gyakran idézve az eredeti, mára már klasszikus nyelvészeti művekből – mutatja be fontos nyelvészeti iskolákon keresztül a fent vázolt fejlődést. A könyv függelékében az elmúlt század 12 elméletalkotó, nagy nyelvészének az életrajza olvasható.

A könyv szerzője, Bencédy József, a magyar nyelvészek doyenje, több évti­zedes oktatói tapasztalatait is felhasználva vezeti végig az olvasót a 20. századi nyelvészeten, amelynek eredményei nélkül napjainkban nem használhatnánk automatikus fordítóprogramokat és mesterséges beszédet előállító szerkezeteket.

 

Product image

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Click the button below to add the Nyelvtudományi elméletek és nézetek a 20. században / 12 nyelvész életrajzával / by Bencédy József / Tinta Könyvkiadó / Linguistic theories and views in the 20th century to your wish list.