null

Legendás Dalok 2. Rész - LGT ‎/ Ringasd El Magad, Miénk Ez A Cirkusz, Fiú, Mindenki, A Rádió, Ő Még Csak Tizennégy, Neked Írom A Dalt, Annyi Mindent Nem Szerettem Még, Zenevonat, Álld Meg A Dalt / Hungaroton ‎Audio CD 2013 / HCD 71274

(No reviews yet) Write a Review
$29.99
SKU:
5991817127422
UPC:
5991817127422
Weight:
5.00 Ounces
Adding to cart… The item has been added

Product Overview

Legendás Dalok 2. Rész - LGT ‎/ Ringasd El Magad, Miénk Ez A Cirkusz, Fiú, Mindenki, A Rádió, Ő Még Csak Tizennégy, Neked Írom A Dalt, Annyi Mindent Nem Szerettem Még, Zenevonat, Álld Meg A Dalt / Hungaroton ‎Audio CD 2013

HCD71274

UPC 5991817127422

 

Label: Hungaroton ‎– HCD 71274
Format: CD, Compilation
Country: Hungary
Released: 07 Feb 2013
Genre: Rock, Funk / Soul
Style: Prog Rock, Pop Rock, Free Funk
 
 
 

Tracklist:

1. Ringasd el magad
2. Miénk ez a cirkusz
3. Fiú
4. Mindenki
5. A rádió
6. Õ még csak tizennégy
7. Neked írom a dalt
8. Annyi mindent nem szerettem még
9. Zenevonat
10. Áldd meg a dalt

 

1 Ringasd El Magad (1973)
Lyrics By – Adamis, Music By – Presser
 
2 Miénk Ez A Cirkusz (1979)
Lyrics By – Dusán, Music By – Presser
 
3 Fiú (1976)
Written-By – Presser
 
4 Mindenki (1976)
Written-By – Presser
 
5 A Rádió (1977)
Lyrics By – Dusán, Music By – Presser
 
6 Ő Még Csak Tizennégy (1973)
Lyrics By – Adamis, Music By – Barta
 
7 Neked Írom A Dalt (1975)
Written-By – Presser
 
8 Annyi Mindent Nem Szerettem Még (1979)
Lyrics By – Dusán, Music By – Somló
 
9 Zenevonat (1982)
Lyrics By – Dusán, Music By – Presser
 
10   
Álld Meg A Dalt (1980)
Lyrics By – Dusán, Music By – Karácsony
 

 

 

  • Guitar, Percussion, VocalsKarácsony János (tracks: 2 to 5, 7 to 10)
  • Guitar, VocalsBarta Tamás (tracks: 1, 6)
  • Keyboards, VocalsPresser Gábor
  • Percussion, DrumsSolti János (tracks: 2, 5, 8, 9, 10), Laux József (tracks: 1, 3, 4, 6, 7)
  • Saxophone, Guitar, Bass Guitar, Vocals Somló Tamás

 

A Locomotiv GT, röviden LGT (becézve Loksi) a magyar rockzene egyik legnagyobb hatású együttese.

A zenekar nevében a GT a Gran Turismo rövidítése, utalva a tagok előtt álló hosszú útra. Az LGT névadó szimbólumának eredete nem tisztázott: a legelső lemezükön felbukkanó, akkor még akváriumban álló stilizált gőzmozdony végigkísérte a banda történetét. Lemezborítók sokaságán szerepelt (az egyik album egyenesen a 424 – Mozdonyopera címet viseli) a búcsúkoncerten pedig showelemként egy valódi gőzösön érkezett a Nyugati pályaudvarra a négy zenész.

1970-ben az Ifjúsági Magazin a közönség szavazatai alapján állította össze a legjobb magyar együttest. Tagjai: Radics Béla (gitár), Sztevanovity Zorán (akkordgitár), Frenreisz Károly (basszus), Presser Gábor (orgona), Laux József (dob), Fülöp Ervin (fúvósok), Benkő László (fúvósok), Kóbor János (ének). Ez volt a „supergroup I.”, de ilyen felállásban soha nem játszott az együttes.

Az álomcsapatból Frenreisz, Presser és Laux a Supergroup II-ből Barta Tamással kiegészülve hivatalosan 1971. április 6-án alakította meg az LGT-t Budapesten. Alapítói ekkor már ismert, sikeres karriert befutott zenészek voltak, élükön az Omegából érkezett zeneszerző-billentyűs-énekessel, Presser Gáborral. Szintén az Omega sorait erősítette korábban a dobos (és menedzser), Laux József és felesége, Adamis Anna szövegíró, Presser állandó szerzőtársa, „az LGT ötödik tagja”.

Az LGT megalakulásával a magyarországi népszerűsége csúcsán lévő Omega ily módon kettészakadt, ami komoly indulatokat kavart (erre utal a Boldog vagyok szövege, amire a „maradék” Omega a Hűtlen barátok című dallal válaszolt). A basszusgitárt a tehetséges, egyéni hangú Frenreisz Károly vette kézbe, aki korábban a Metróban tett szert hírnévre, a szólógitáros pedig a szintén legendás tudású ex-hungáriás Barta Tamás lett.

1974-ben kiutaztak Nagy-Britanniába, ahol tévéműsorban szerepeltek, koncerteztek és lemezfelvételeket készítettek. Ezt egy három hónapos amerikai turné fejelte meg, ami szédítő sikerekkel kecsegtetett: Jimmy Miller, a Rolling Stones impresszáriója karolta fel egy új, angol nyelvű lemeztervüket. A munkálatok azonban végül félbeszakadtak – a Magyar Népköztársaság letiltotta a lemez kiadását – ráadásul Barta Tamás úgy döntött, hogy nem tér haza, és kint épít karriert. Helyettesítésére a Generálból érkezett Karácsony János.

1976-ban Laux József az Egyesült Államokba ment, ahol hangmérnök lett. Utódja egy NDK-s turné erejéig a Skorpiós Németh Gábor, aztán egy sikeres erdélyi turnén az Atlaszos Szekeres Gábor, végül az ifjú Solti János lett a Generál soraiból, akivel kiteljesedett a végleges felállás.

 

 

legend-s-dalok-2.-r-sz-lgt-ringasd-el-magad-mi-nk-ez-a-cirkusz-fi-mindenki-a-r-di-m-g-csak-tizenn-gy-neked-rom-a-dalt-annyi-mindent-nem-szerettem-m-g-zenevonat-lld-meg-a-dalt-1-.jpg

legend-s-dalok-2.-r-sz-lgt-ringasd-el-magad-mi-nk-ez-a-cirkusz-fi-mindenki-a-r-di-m-g-csak-tizenn-gy-neked-rom-a-dalt-annyi-mindent-nem-szerettem-m-g-zenevonat-lld-meg-a-dalt-3-.jpg

Reviews

(No reviews yet) Write a Review