Loading... Please wait...

Vég(h)elszámolás - a korszakváltás katonája by Végh Ferenc / HM Zrínyi kiadó 2014 / Hardcover / Hungarian Military History of the Regime Change in Hungary

$49.99
SKU:
9789633276136
Weight:
19.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Vég(h)elszámolás - a korszakváltás katonája by Végh Ferenc / HM Zrínyi kiadó 2014 / Hardcover / Hungarian Military History of the Regime Change in Hungary

Hardcover 2014

ISBN-10: 9633276136

ISBN: 9789633276136  /  978-9633276136

PAGES: 464

PUBLISHER: HM Zrínyi kiadó

LANGUAGE: Hungarian / Magyar

 

Hungarian Description:

"Hazádnak rendületlenül / Légy híve, óh magyar..." Nemcsak az önéletrajz visszatérő gondolatai juttatják Vörösmarty örökbecsű sorait eszembe, de a „főhős" személye maga is. Végh Ferenc, a vezérkari főnök, a tábornok, Feri ennek a költői sornak a megtestesülése: katona, aki egész életét hazájának szentelte, függetlenül attól, hova vetette a sors. Katonaként, vezérkari főnökként, nagykövetként, majd balesete, műtétei után, ami mindig is volt. Emberként.
Ember, katona, elkötelezett európai és transzatlanti harcos és Magyar. Végh Ferenc személye és életútja szemléletesen bizonyítja, hogyan lehet valaki magyar, ugyanakkor európai, elkötelezett atlantista, miközben megmarad Embernek. Sőt: csak az lehet igaz magyar, aki egyben európai és atlantista.
Feri nem született gazdag, nemesi családba. Egyszerű magyar emberként látta meg a napvilágot és nevelkedett élete első éveiben. A sors aztán a hadseregbe sodorta. Katona lett. Mennyire volt ez tudatos választás? Talán maga, Feri se tudja, de nem is lényeges. Amikor eldöntötte, katona lesz, a rá jellemző céltudatossággal, kitartással, sokszor már-már makacsságba hajló akaraterővel, akadályokat legyőzve haladt előre célja felé. Mi is volt a célja? Vezérkari főnök, tábornok akart lenni? Nem, ennél sokkal többre vágyott: magyar katona akart lenni. És az lett, nem is akármilyen.
A történelem egy nagyszerű pillanatában aztán szüksége volt rá a hazának. Jókor volt jó helyen? Igen, de nem véletlenül. Nem azért, mert történelmet akart csinálni. A történelem csinálta meg őt. így lett tábornok és vezérkari főnök.
És mindezt úgy érte el, hogy bajtárasai, munkatársai szerették. Nem azért, mert kereste a kegyeiket. Nem! Kemény, határozott, sokat követelő parancsnok volt. Szakaszának élén csakúgy, mint a Magyar Honvédség első embereként. Emlékszem, mindkettőnket „rabszolgahajcsárnak" neveztek. De mindig hozzátették: furcsa rabszolgahajcsár. Többet dolgozik, mint a rabszolgái.
Sikert sikerre halmozott. Iskolát iskola után végzett. Mindet kiváló eredménnyel. És ami ennél is sokkal nagyobb teljesítmény: hazatérte után, az új beosztásában rendre felhasználta, alkalmazta azt, amit tanult. Vezérkari főnökként ötvözte a „múltat s a jövőt". Tudta, honnan indult a Magyar Honvédség - onnan, ahonnan ő, a Varsói Szerződésből - és hova fog megérkezni: a NATO-ba. Igazi „haderőreformot" tervezett és részben hajtott is végre. Bebizonyította - s szerencsésnek mondhatom magam, hogy ebben (is) partnerek tudtunk lenni -, hogy lehetséges a „civil kontrollt elviselni" úgy, hogy az segítse a katonai vezetést.  

 

Tartalom / Contents:

ELŐSZÓ (Prof. dr. Gyarmati István nagykövet) 5
AJÁNLÁS A KÖNYVHÖZ (Lőrincz Kálmán ny vezérezredes) 7
BEVEZETŐ 8
I. SZÜLŐFÖLDEMEN 15
II. AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN 21
III. A HAJDÚSZOBOSZLÓI HŐGYES ENDRE GIMNÁZIUM
DIÁKJAKÉNT 37
IV. A KOSSUTH LAJOS KATONAI FŐISKOLÁN 59
Egerben 61
Szentendrén 73
V. PÁNCÉLOSALEGYSÉG-PARANCSNOKI ÉVEIM 89
Harckocsiszakasz-parancsnokként Baján 90
Harckocsiszázad parancsnokaként 96
A harckocsizászlóalj törzsfőnöke lettem 104
Orosz nyelvtanfolyamon 111
VI. A PÁNCÉLOSCSAPATOK AKADÉMIÁJÁN, MOSZKVÁBAN 115
VII. TÍZ ÉV A KATONAI KÖZÉPVEZETÉS SZINTJÉN 143
A 24. Harckocsiezred törzsfőnökévé neveztek ki 144
Folytatás az 5. Gépesített Lövészezrednél 156
A "sivatagi" harckocsiezred,
majd -dandár parancsnokaként Szabadszálláson 178
Rövid ideig az iskolapadban 218
VIII. HADTESTTÖRZSFŐNÖKKÉNT CEGLÉDEN 221
IX. IRÁNY AMERIKA. AZ ÉRTŐL AZ ÓCEÁNIG 235
Angol nyelvtanfolyamon San Antóniában, Texasban 236
Az Amerikai Egyesült Államok Szárazföldi Vezérkari Akadémiáján 248
X. A 3. KATONAI KERÜLET PARANCSNOKAKÉNT,
TÁBORNOKI KINEVEZÉSEM 275
XI. A HONVÉDSÉG ÉS A VEZÉRKAR ÉLÉN A NATO-BA 303
XII. DIPLOMÁCIAI PÁLYÁN 395
A Magyar Köztársaság ankarai nagykövete lettem 405
XIII. A DERÉKBA TÖRT ÉLET TOVÁBB FOLYTATÓDIK 417
XIV. EPILÓGUS 452
KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS 459 

 

Szerző
Dr. Végh Ferenc
 
Szerkesztő
Kiss Zoltán
 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Vég(h)elszámolás - a korszakváltás katonája by Végh Ferenc / HM Zrínyi kiadó 2014 / Hardcover / Hungarian Military History of the Regime Change in Hungary to your wish list.