Loading... Please wait...

Stilisztikai munkafüzet by Gaál Edit / Tinta könyvkiadó / Anyanyelvi kompetenciafejlesztő Munkafüzetek 25. / Hungarian langauge Stylistic workbook / Hogyan ismerjük fel a költői képeket és az alakzatokat

$19.99
SKU:
9789634092711
Weight:
6.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Stilisztikai munkafüzet by Gaál Edit / Tinta könyvkiadó / Anyanyelvi kompetenciafejlesztő Munkafüzetek 25. / Hungarian langauge Stylistic workbook / Hogyan ismerjük fel a költői képeket és az alakzatokat

Paperback 2020

PAGES: 48

ISBN: 9789634092711  /  978-9634092711

ISBN-10: 9634092713

PUBLISHER: Tinta könyvkiadó

LANGUAGE: Hungarian / Magyar

 

Hungarian Description:

Ez a kiadvány illeszkedik a TINTA Könyvkiadó munkafüzeteinek sorába azzal a szándékkal, hogy megkönnyítse a középiskolások számára az érettségire való felkészülést, a magyartanároknak az érettségi tételek összeállítását és a felsőfokú intézményekben tanuló magyar szakos hallgatók sikeres gyakorlati vizsgáit.

Olyan feladatok szerepelnek a munkafüzetben, amelyekkel megkönnyíthető a stilisztikai fogalmak megismerése, felismerése, és ebből következően az érettségin hozzásegítenek a műelemzés megírásához is.

Gyakran azt látjuk a gondosan válogatott feladatok példáiban is, hogy nemcsak egy stíluselem van bennük, hanem ugyanabban a mondatban kettő, három is lehet. Ezért azokban az esetekben, amikor egy-egy konkrét fogalomra kérdezünk rá, vastagon kiemeltük az elemzendő részt.

A nyelvtudománynak ez az a területe, amely a legkevésbé egzakt, nem véletlenül ezen a ponton kapcsolódik a nyelv a művészethez, az érzelmekhez (meghatottság, nevetés, gúnyolódás, ünnepélyesség, szörnyülködés stb.). Ennek ellenére itt is alkalmazhatunk precíz, akár matematikai, statisztikai módszereket, hiszen ha valamely nyelvi elemből több van az átlagosnál, vagy valami eltér a megszokottól, rögtön szemünkbe ütközik, és kiváltja a költő/író által szándékolt hatást. Bár a kisebb nyelvi egységek is lehetnek érdekesek, de a stílus igazán a szöveg szintjén érzékelhető.

 

A munkafüzet a következő területekről tartalmaz feladatokat:

 

– A stilisztika alapfogalmai

 

– Stílusrétegek, stílusárnyalatok, stílusszintek

 

– Korstílusok, stílusirányzatok

 

– Stíluseszközök: költői képek, szóképek, alakzatok

 

– Metaforák, megszemélyesítések, hasonlatok

 

– Hangutánzás és hangfestés

 

A munkafüzet tartalmazza a feladatok megoldásait is.

 

A szerzőnek a TINTA Könyvkiadónál megjelent további munkafüzetei: Szövegtani munkafüzet, Mondatelemzési feladatok 1., Mondatelemzési feladatok 2.

 

A kiadvány lektora Kemény Gábor, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának professzor emeritusa, az MTA doktora, a hazai stilisztika elismert kutatója.

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Stilisztikai munkafüzet by Gaál Edit / Tinta könyvkiadó / Anyanyelvi kompetenciafejlesztő Munkafüzetek 25. / Hungarian langauge Stylistic workbook / Hogyan ismerjük fel a költői képeket és az alakzatokat to your wish list.