null

Muszorgszkij - Egy Kiállítás Képei, Éj A Kopár Hegyen / Bernstein, New York Philharmonic / Great Performances / Hungaroton LP Stereo / SLPXL 12604

(No reviews yet) Write a Review
$77.77
SKU:
SLPXL 12604
UPC:
SLPXL 12604
Weight:
6.00 Ounces
Adding to cart… The item has been added

Product Overview

Muszorgszkij - Egy Kiállítás Képei, Éj A Kopár Hegyen / Bernstein, New York Philharmonic / Great Performances / Hungaroton LP Stereo

SLPXL 12604

 

Modeszt Petrovics Muszorgszkij (oroszul: Модест Петрович Мусоргский) (Karevo, 1839. március 21. – Szentpétervár, 1881. március 28.) az operairodalom és az orosz zene történetének kimagasló egyénisége, a 20. század zenéjének egyik előfutára.

Fiatalon már kiváló zongorista volt, de apja katonai pályát szánt neki. Szolgálatának első éveiben találkozott későbbi barátaival és zeneszerzőtársaival, akikkel később megalakította az „orosz ötök” zeneszerzői kört, amelynek célja az orosz nemzeti zene megerősítése volt. 1858-ban kilépett a hadseregből, de megélhetése miatt hivatalnoki állást kellett vállalnia. Egyetlen befejezett operája, a Borisz Godunov azonban nem váltotta ki a baráti kör osztatlan tetszését, ezért visszahúzódott. 1864-től kezdve neurotikus jelleme miatt idegi eredetű betegségek jelentkeztek nála. 1879-ben elhagyta munkahelyét, és zongorázásból tartotta fenn magát. Hangversenykörútra ment, de csakhamar végleg összeomlott és 1881. március 28-án meghalt.

Muszorgszkij művei közül a dalai a legjelentősebbek. Saját maga írta a szövegüket, és a románc mellett, gyakorta írt jellegzetes helyzetben beszéltető, realista, gyakran ironikus szemléletű, rövid drámai jelenethez hasonló dalokat is. Műveinek népszerűsítésében nagy szerepe volt Rimszkij-Korszakovnak, aki átdolgozta (főleg operáit) és ismét bemutatta őket.

 

Label: Hungaroton – SLPXL 12604
Series: Great Performances
Format: Vinyl, LP, Compilation
Country: Hungary
Genre: Classical
Style: Romantic
 
 
 

Tracklist:

    Egy Kiállítás Képei  
 
A1.1   Promenade  
 
A1.2   I. Gnomus  
 
A1.3   Promenade  
 
A1.4   II. Il Vecchio Castello  
 
A1.5   Promenade  
 
A1.6   III. Tuileries  
 
A1.7   IV. Bydlo  
 
A1.8   Promenade  
 
A1.9   V. Ballet Des Poussins Dans Leurs Coques  
 
A1.10   VI. Samuel Goldenberg Und Schmuyle  
 
A1.11   VII. Limoges - Le Marché  
 
A1.12   VIII. Catacombae Sepulchrum Romanum - Cum Mortus In Lingua Mortua  
 
B1.1   IX. La Cabane Sur Des Pattes De Poule  
 
B1.2   X. La Grande Porte De Kiev  
B2   Éj A Kopár Hegyen

 

 

  • Composed ByMogyeszt Muszorgszkij
  • ConductorLeonard Bernstein
  • OrchestraNew York Philharmonic

 

 

Reviews

(No reviews yet) Write a Review