Loading... Please wait...

Mátyás, az igazságos - egész estés rajzfilm DVD 1985 / Director: Ujváry László / Publisher: Kecskemétfilm Kft. / Music by Kaláka együttes / Hungary Magyarorszag Gyerekeknek

$17.99
SKU:
5999549905547
Weight:
5.00 Ounces
Quantity:

Product Description

A Mátyás, az igazságos 1985-ben bemutatott magyar rajzfilm, amely a Mesék Mátyás királyról című televíziós rajzfilmsorozat moziváltozata. A rendezője és írója Újváry László, a producere Mikulás Ferenc, a zeneszerzője a Kaláka együttes. A mozifilm a Pannónia Filmstúdió gyártásában készült, a MOKÉP forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve történelmi zenés film. Magyarországon 1986. január 30-án mutatták be a mozikban.
 
Director / Rendezte: Ujváry László
Playtime / Hossz: 66 perc / minutes
Hangsávok: magyar - Monó / LANGUAGE: Hungarian
Képformátum: 4:3
REGION 2 PAL
Megjelenés éve: 2014
 
Országjárása alkalmával Mátyás király sok bajjal, cselszövéssel és igazságtalansággal találkozik, melyeknek ő is többször áldozatául esik, ám a végén mindig felfedi királyi kilétét, megbünteti a vétkest és megjutalmazza a szenvedőt...
Az egész estés rajzfilm az ismert sorozat tizenegy epizódjának felhasználásával készült:
 
- Az igazmondó juhász
- Mátyás király Gömörben
- A három bakkecske
- Mátyás kovács
- A tök és a négy ökör
- Egyszer volt Budán kutyavásár
- A kolozsvári bíró
- A nekeresdi bírók
- Furcsa látogatók
- Mátyás szolgái 
- Névnapi jóslat
 
UPC 5999549905547
 

Alkotók

Közreműködők

Szereplők

 

A film jelenetei a Mesék Mátyás királyról című rajzfilmsorozat 11 epizódjának felhasználásával készültek.

   Fejezet   Cím   Epizód
   1.    Az igazmondó juhász    1. rész
Mátyás király eldicsekszik Burkus királynak az igazmondó juhászával. A Burkus király lánya elcsalja az aranyszőrű bárányt a juhásztól, aki bevallja a királynak hogy elcserélte egy fekete bárányra.
   2.    Mátyás király Gömörben    6. rész
A gömöri urak vendégségbe hívják a királyt a vendéglátás közben kiderül a nemes urak gyerekjátéknak tartják a jobbágyok munkáját , hát Mátyás király így próbára teszi őket.
   3.    Három bakkecske    7. rész
Visegrádon a királyt a nemes urak szokásos kéréseikkel tarhálják ám közben király észreveszi apjának Hunyadi Jánosnak egykori bátor vitézét ki jobbágyként ökreit itatja a Dunában . A királlyal fel elevenítik kettőjük törvényét . A nemesek pedig megkaphatják jutalmukat ha megfejtik kettejük " zavaros beszédét"
   4.    Mátyás kovácsa    10. rész
A király álruhában jár az országban mikor estére szállást kér a szegény kovácstól ki vendégül látja . Mátyás Kovács- pedig felajánlja neki hogy látogassa meg őt ha Budán jár.
   5.    A tök és a négy ökör    11. rész
Ismét álruhában szegény deáknak adja ki magát a király aki Kevi-ben a fogadósnál szál meg ki minden pénzt elkér a szállásér. Vissza útján a király egy fütyörésző jobbágyal találkozik. Kinek már annyija sincs hogy ennivalóra teljen. Viszont udvarában egy fejedelmi sütőtököt őrizget melyet magának a királynak készül ajándékba vinni.
   6.    Egyszer volt Budán kutyavásár    2. rész
Az álruhát Mátyás Budára rendeli a szegény embert kutyát árulni. A jó áron eladja az ebeket. A fukar gazda pedig keserűen tapasztalja, hegy egyszer volt Budán kutyavásár.
   7.    A kolozsvári bíró    5. rész
Mátyás király hű udvari bolondja társaságában álruhában deáknak, és szerzetesnek öltözve Kolozsvárra látogat a panasznapon megérkezve látja hogy a panaszosok mind a bíró udvarában robotolnak. Sőt őket is beosztják az ingyen robotra . Végül kiderül hogy kit nézett egyszerű deáknak a bíró és mindenki elnyeri méltó jutalmát.
   8.    A nekeresdi bíró    12. rész
Budára tartó útja közben a király fülébe jut hogy egy kis faluban egy bíró furcsa mód értelmezi a királyi törvényeket néha nem teljesen a józan észnek megfelelően. Így úgy dönt látogatást tesz királyi dísz kíséretével a különös bírónál.
   9.    Furcsa látogatók    9. rész
A király udvarában sok furcsa látogató fordul elő jósok ,szerzetesek, borsó hajigáló művészek. Mátyás úgy véli nem sok hasznuk volt az aznapi látogatókból. Udvari bolondja azzal vigasztalja ne keseregjen e miatt , s emlékezteti a királyt hogy anno ő is egy furcsa látogatóból vált a hű udvari bolondjává.
   10.    Mátyás szolgái    8. rész
Víz kereszt ünnepén a szokásos ajándékozási formalitás során Mátyás Király úgy dönt hogy egy kis "illemtanra " tanítja a fő urakat egyik hű jobbágya által.
   11.    A névnapi jóslat    13. rész
Mátyás közönséges lókupecként forgolódik a budai vásáron mikor elébe toppan egy jós asszony ki óva inti őt hogy ha lopni nem megy mi előbb úgy meghal névnapján. Így úgy dönt királyunk hogy el csen egy kis semmiséget a későbbi vendéglátójától a fő kamarástól . A művelet közben azonban fény derül az ellene készülő merényletre.

img-7528.jpg

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Mátyás, az igazságos - egész estés rajzfilm DVD 1985 / Director: Ujváry László / Publisher: Kecskemétfilm Kft. / Music by Kaláka együttes / Hungary Magyarorszag Gyerekeknek to your wish list.