null

Laszlo Tihanyi - Imaginary Journeys / Hungaroton Classic Audio CD 2008 Stereo / HCD 32484

Hungaroton Classic

(No reviews yet) Write a Review
$39.99
SKU:
5991813248428
UPC:
5991813248428
Weight:
5.00 Ounces
Adding to cart… The item has been added

Product Overview

Laszlo Tihanyi - Imaginary Journeys / Hungaroton Classic Audio CD 2008 Stereo / HCD32484

UPC 5991813248428 

ASIN: B001QSCZKS 

Tihanyi László: Képzelt utazások (Imaginary Journeys) CD

 

Label: Hungaroton Classic - HCD 32484
Format: CD
Country: Hungary
Released: 2008
Genre: Classical
 
 
 

Tracklist:

1.  Back from the Embankment   8:43
     Ensemble Intermodulation
2.  Nachtliche Klauseln / Night Clauses   9:14
3.  The Passing of Neptune   8:00
4.  Triton   15:32
5 - 8. Attis - for solo violin   8:13
9.  Mahlers Wunderhorn / Mahler's Magic Horn   8:41

 

  • Conducted By - Laszlo Tihanyi
  • Organ - Zsigmond Szathmary
  • Piano - Gabor Eckhardt
  • Bassoon - Gyorgy Lakatos
  • Violin - Péter Somogyi, Ildiko Line. Ferenc Balogh
  • Viola - Eniko Balogh
  • Mezzo-soprano - Andrea Melath
  • Tenor - Zoltan Megyesi
  • Cello - Janos Zsoldos
  • Double Bass - Istvan Lukacshazi
  • Flute - Orsolya Kaczander
  • Oboes - Béla Horvath, Fruzsina Kali Fonyédi
  • Clarinets - Gabor Galavics

 

A tematikus lemezen található hat, különféle hangszer összeállításra írt mű mindegyike valamiféle képzeltbeli utazásra hív.

Az 1956-ban született Tihanyi László fantáziadús, koncepciózus és összes „hipermodern” vonása ellenére is kimondottan szórakoztató és nagyjából könnyen befogadható zenei világot tár elénk.

A műsorfüzet roppant előzékeny, benne ugyanis a művek legjobb ismerője, maga Tihanyi László kalauzolja végig képzeletbeli utazásain a hallgatót. Ez a vallomásos, szubjektív, de sosem köldöknéző vagy tolakodóan narcisztikus hangvétel már a zenék meghallgatása előtt is azonnal megragadja a befogadó képzeletét. Mert ugyan kit ne érdekelne, hogy milyen zenei gondolatokra jutott a szerző, miután Londonban (ahol Solti György özvegyének vendégeként tartózkodott) hazatért megszokott esti sétájáról, a rakpartról. Ezt örökíti meg a 2003-ban fogant Back from the Embankment című darab, mely fuvolát, két klarinétot, basszusklarinétot, hegedűt, csellót és ütőhangszereket foglalkoztat. Az Intermoduláció Kamaraegyüttes által remekül előadott, nagyjából nyolc perces zenében már az első ütemek felhangzásakor megfog a színgazdagság, az érzelmi áradás, az ötletesség, a friss és elfogulatlan, egyszóval a minden görcstől mentes intonáció. És ezzel talán már meg is találtuk Tihanyi művészetének egyik alapvonását: némileg (poszt)romantikus, de nem parttalanul túláradó és kontrollálatlan, hanem ésszel és zeneszerzői tudással szervezett muzsika ez, amelyben a teljes művészi ellenőrzés elsősorban a hangok és szólamok megszervezésére, a struktúra pontos kialakítására, nem pedig az érzések megfékezésére szolgál. És mégsem könnyű vagy igénytelen, hanem nagyon is fajsúlyos zenét élvezünk, amely ugyanakkor mégis valahogy közönségbarát – Tihanyi talán húzódozik a „csúnya” hangzástól, a hangszerelés mindig transzparens és áramvonalasan szép.

Különös „programzenék” (ez is romantikus vonás) hallhatók a lemezen, ilyen címekkel ellátva: Triton, Attis. A Neptun átvonulása, ez a szólózongorára írt mű (Eckhardt Gábor játssza mély elkötelezettséggel, abszolút hitelesen) valahol Kurtág és Liszt között áll, némileg Debussy és Kodály természetköltészetére emlékeztető áthallásokkal, a középrészben óriási szenvedélykitöréssel. A három „görögös” tematikájú alkotás közül talán a Triton a legnagyobb szabású, a Neptun mellékbolygójának szentelt, majdnem negyedórás, lendületes, villogóan szellemes, olykor egészen dzsesszes kamarazenét Lakatos György frenetikus fagott-szólójával hallgathatjuk. Amolyan modern hegedű-partíta, sokféle barokk tánc emlékét őrző muzsika az Attis, amelyet Perényi Eszter ad elő nagyszerűen, a partitúra összes trükkjének és gesztusának fölényes ismeretével. Az Attis őrületét festő első tétel egyfajta avant-garde gigue, lobogó tébollyal, vad ritmikával; kissé népi sirató jellegű a zárótétel, a megrázó Attis könyörgése.

Talán mégis az Budapesti Mahler-ünnepre komponált Mahler csodakürtje című világi kantáta (?) jelentheti a legnagyobb élményt. A szöveg egyrészt egy Mahler által nem megzenésített Csodakürt-versre épül (ezt a mezzoszoprán, Meláth Andrea énekli remekül). Ehhez kapcsolódnak a tenorista (Megyeri Zoltán) által részben énekelt, részben Sprechgesanggal előadott Mahler-levélrészletek, melyeket maga Tihanyi válogatott. Megvilágító erejű ez a szövegkompiláció, plasztikusan megmutatja ugyanis azt a mély és erősen személyes kapcsolatot, mely Mahlert a népi szövegekhez fűzte. És persze a zene az eddig ismertek mellett újabb dinamikus kapcsolatot teremt Mahler és az Új Bécsi Iskola tagjai között: Tihanyi egészen a Pierrot Lunaire-t író Schoenberg illetve Webern Rilke és Stefan George verseire írt korai dalainak (poszt)romantikus-expresszionista stílusában zenésítette meg a szövegeket.

Egyszóval nagyon igényes, nagyon megkapó, nagyon hiteles lemez, olyan őszintén érzelmes muzsika, melyet még a modern zenétől erősen ódzkodó hallgató is könnyen a magáénak érezhet. (Szerző: Csont András)

Szathmáry Zsigmond - orgona (2)
Echardt Gábor - zongora (3)
Lakatos György - fagott (4)
Somogyi Péter - hegedű (5-8)
Meláth Andrea - mezzo-szoprán (9)
Megyesi Zoltán - tenor (9)

Intermoduáció Kamaraegyüttes
Vezényel: Tihanyi László (1, 4, 9)

 

TRACKLIST:

1. A rakpartról hazaérve / Back from the Embankment, Intermoduláció Kamaraegyüttes / Ensemble Intermodulation
2. Éjszakai klauzulák / Nächtliche Klauseln / Night Clauses, Zsigmond Szathmáry – orgona / organ
3. A Neptun átvonulása / The Passing of Neptune, Gábor Eckhardt – zongora / piano
4. Triton, György Lakatos – fagott / bassoon, Intermoduláció Kamaraegyüttes / Ensemble Intermodulation
Attis – szóló hegedűre/ for solo violin, Péter Somogyi – hegedű / violin
5. Attis őrülete / The madness of Attis
6. Gallák tánca / The dance of the Galli
7. Attis álma / Attis’ dream
8. Attis könyörgése / The entreaty of Attis
9. Mahler csodakürtje / Mahlers Wunderhorn / Mahler's Magic Horn, Andrea Meláth – mezzoszoprán / mezzo-soprano, Zoltán Megyesi – tenor, Intermoduláció Kamaraegyüttes / Ensemble Intermodulation

laszlo-tihanyi-imaginary-journeys-hungaroton-classic-audio-cd-2008-stereo-hcd-32484-1-.jpg

 

laszlo-tihanyi-imaginary-journeys-hungaroton-classic-audio-cd-2008-stereo-hcd-32484-2-.jpg

Reviews

(No reviews yet) Write a Review