Loading... Please wait...

Lassan a testtel! by Bárdosi Vilmos / Emberi testrészek a magyar szólásokban közmondásokban / Tinta könyvkiadó 2021 / Paperback / Hold your horses! - Human body parts in Hungarian sayings and proverbs

$19.99
SKU:
9789639372825
Weight:
17.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Lassan a testtel! by Bárdosi Vilmos / Emberi testrészek a magyar szólásokban közmondásokban / Tinta könyvkiadó 2021 / Paperback / Hold your horses! - Human body parts in Hungarian sayings and proverbs

Paperback 2021

ISBN: 9789639372825 / 978-9639372825

ISBN-10: 963937282X

PAGES: 244

PUBLISHER: Tinta könyvkiadó

LANGUAGE: Hungarian / Magyar

 

Hungarian Description:

Minden nyelv sava-borsát a szólások (vkinek vmihez nem fűlik a foga), szóláshasonlatok (vkinek úgy jár a keze, mint a motolla), szójárások (A nyakamat teszem rá!), közmondások (Szemet szemért, fogat fogért.) alkotják.

Ezek építőelemei, szavai többnyire az embert körülvevő világhoz, az emberhez, különösen pedig az emberi testrészekhez kapcsolódnak. A most (2021) közreadott gyűjtemény 4582 olyan magyar állandósult szókapcsolatot tartalmaz, amelyben valamilyen emberi testrész vagy szerv található.

A kötetben a magyar nyelv ősi, évszázadok óta a mai napig használatos szokásmondásai mellett hagyományőrző és népszerűsítő szándékkal szép számmal szerepel régebbi gyűjtésekből származó népies, nyelvjárási kifejezés is. Pl. Fejéről nyáron se megy el a hó („megőszült”); Nagy ördög jár a lábán („rossz ember”). A szótár a kifejezésekben található régies és tájnyelvi szavak jelentését is megadja.

A testrészek egyszavas, átvitt jelentésű használatára is hoz példákat a könyv: keményfejű, nyakas, szőrösszívű.


Érdekességként megemlíthető, hogy a legtöbb állandósult szókapcsolat a következő öt testrészhez tartozik: fej 433; szem 400; kéz 367; száj 324; láb 268.


A szerző Bárdosi Vilmos, az ELTE BTK egyetemi tanára, az MTA Szótári Munkabizottságának tagja, a szólások, közmondások neves kutatója. Több szótára jelent meg a témában a TINTA Könyvkiadónál, összefoglaló munkája a „Magyar szólások, közmondások értelmező szótára fogalomköri szómutatóval” címet viseli.

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Click the button below to add the Lassan a testtel! by Bárdosi Vilmos / Emberi testrészek a magyar szólásokban közmondásokban / Tinta könyvkiadó 2021 / Paperback / Hold your horses! - Human body parts in Hungarian sayings and proverbs to your wish list.