Loading... Please wait...

Könyves Kálmán és II. István by Vitéz Miklós / Magyar Királyok és Uralkodók / Hungarian kings and rulers / Duna International könyvkiadó / hardcover

$15.99
SKU:
9786155013195
Weight:
19.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Könyves Kálmán és II. István by Vitéz Miklós / Magyar Királyok és Uralkodók / Hungarian kings and rulers / Duna International könyvkiadó / Hardcover

Hardcover 2014

ISBN: 9786155013195  /  978-6155013195

ISBN-10: 6155013195

PAGES: 94

PUBLISHER: Duna International könyvkiadó

LANGUAGE: Hungarian / Magyar

 

Hungarian Description:

Előszó

Királyaink sorában a 11. század legvégén egy nagyon művelt férfi lépett a színre. Akiről pedig külső megjelenése alapján senki nem hitte volna még azt sem, hogy egyáltalán "trónképes", hogy okos, és hogy egészen jó király lesz belőle két évtizeden keresztül!
Első ránézésre az emberek Kálmánban nem láthatták meg a tehetséges embert, aki sok viharon át kormányozta az ország hajóját. A legtöbb ilyen vihart a saját családja kavarta, de ez az ember segített átvészelni a bajokat. Új törvényeket alkotott, ezekben enyhült a szigor és másféle nézőpontok is teret kaptak.
Sokféle viszontagság, országos és családi baj után a Kálmánt követő király már egy másféle országot vehetett át. A Magyar Királyság erősebb lett, rendezettebb, lakói jobban érezték magukat a bőrükben. Bár számos csapás pusztította őket akkor is, később is, számunkra úgy tűnik, hogy a Könyves Kálmán- és II. István-féle Magyarország élhetőbb volt, mint az előző fél évszázadban bármikor.
Ne felejtsük el: A demográfusok utólagos számításai alapján akkor az, 1000-es és 1100-as évek fordulóján még 1 millió ember sem élt az akkori nagy ország területén. És ők sem voltak valamennyien magyarok. De mindannyiuk fölé a Magyar Királyság védelmező búrája borult, még ha jelképesen is.

Fülszöveg

Két, 11. századi királyunkról szól ez a kötet. Apa és fia nagyon különböztek egymástól. Az egyiknek a nevét és törvényeit ma is emlegetjük, idézzük némelyik mondását, és sokan még azt is tudják, hogy a maga korában ő volt a legműveltebb, legtudósabb király egész Európában - míg a fiának sokan még a nevét sem képesek felidézni. Könyves Kálmán az egyik, és II. István a másik király. Mint egy történészünk írja: „nagy apa kisfia" - és ez a megállapítás jól jellemzi mind a két uralkodót. Vannak olyan, nagy teljesítmény felmutató apák, akiknek nem könnyű vagy éppenséggel lehetetlen a nyomába érni.
Túl magasra emelkedtek, szárnyaltak fel, ahová mások, még a saját gyermekeik sem képesek követni őket. Ám mindkettőjük élete érdekes volt, tele kalandokkal, izgalommal. Az egyikről azt állították később, hogy púpos volt, sánta, kancsal és dadogós - ám még ha igaz lenne is mindez, alapvetően jó ember és nagy formátumú uralkodó vált belőle, tudása pedig sokszor átsegítette őt a nehézségeken.
A fiából nem lett sikeres király: szeszélyes akarnok hírében állt, aki hadvezérként külországokban sokszor katasztrofális vereségeket szenvedett, mégis feltehetően kiváló katonának és nagy hadvezérnek vélte önmagát. Az apja, aki viszont nem háborúzott szívesen, egyik első hódító királyunk lett. Ő szilárdította meg Szent László horvátországi területfoglalását, és seregeivel lejutott az Adria-tenger partjára, hogy Dalmáciát is a magáénak - a miénknek - mondhassa. Bölcsen tette azt is, hogy nem fordította maga ellen a meghódított területek lakosságát. Ki tudja: talán arrafelé még szerették is őt? Ketten együtt 36 évet töltöttek a trónon, és ez idő alatt sok változást élt meg a középkori Magyar Királyság.

 

Tartalom / Contents:

Előszó 5
Hátrányból a trónra? 6
Egy művelt király 6
Rágalmak és valóság 9
Nem pap - király 13
„Felesleges gyerekek" sorsa 18
Háborús kényszerek 20
Kálmán a trónon 20
A keresztes hadjáratok 22
Szemben a keresztesekkel 23
Dalmácia - az első próbálkozás 27
Hogy is hívták...? 29
Egy leánykérés viszontagságai 31
„Nagyhatalmi" politika 33
Kálmán, a hadvezér 33
Kudarc keleten 34
Egy kellemetlen incidens 35
A diplomata 38
Álmos próbálkozik 40
A nagy kibékülés 44
Új idők, új rendelkezések 46
A törvényhozó 46
Könyves Kálmán I. törvénykönyve 48
Tolvajok és boszorkányok 52
Orom, gyász, csalódás 55
Kálmán, az ember 55
Egy szerencsétlen házasság 58
A felszarvazott király 59
Betelik a pohár 64
Az utolsó lázadás 64
Álmos a császár oldalán 66
Merénylet a király ellen? 70
Álmos bukása - Kálmán halála 70
Egy „nem könnyű' ember 72
II. István a trónon 72
Háborúskodás, vég nélkül 74
Barátkozásból vérontás 76
A gyermektelen király és a trónkövetelők 83
Viszályok és vég 83
Bizánc ellen - Álmos miatt 85
A császár veri a feleségét? 85
Borisz, az eltökélt 88
Puccs vagy trónöröklés? 89

 

Szerző / Author
Vitéz Miklós
 
Szerkesztő
Sipos Attila
Szilágyi Rita
 
 
Coloman the Learned, also the Book-Loveror the Bookish (Hungarian: Könyves Kálmán; Croatian: Koloman; Slovak: Koloman Učený; c. 1070 – 3 February 1116) was King of Hungary from 1095 and King of Croatia from 1097 until his death. Because Coloman and his younger brother Álmos were underage when their father Géza I died, their uncle Ladislaus I ascended the throne in 1077. Ladislaus prepared Coloman—who was "half-blind and humpbacked", according to late medieval Hungarian chronicles—for a church career, and Coloman was eventually appointed bishop of Eger or Várad (Oradea, Romania) in the early 1090s. The dying King Ladislaus preferred Álmos to Coloman when nominating his heir in early 1095. Coloman fled from Hungary but returned around 19 July 1095 when his uncle died. He was crowned in early 1096; the circumstances of his accession to the throne are unknown. He granted the Hungarian Duchy—one-third of the Kingdom of Hungary—to Álmos.
 
Stephen II (Hungarian: II István; Croatian: Stjepan II; Slovak: Štefan II; 1101 – early 1131), King of Hungary and Croatia, ruled from 1116 until 1131. His father, King Coloman, had him crowned as a child, thus denying the crown to his uncle Álmos. In the first year of his reign, Venice occupied Dalmatia and Stephen never restored his rule in that province. His reign was characterized by frequent wars with neighbouring countries.

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Click the button below to add the Könyves Kálmán és II. István by Vitéz Miklós / Magyar Királyok és Uralkodók / Hungarian kings and rulers / Duna International könyvkiadó / hardcover to your wish list.