null

Jokai Anna - Apokrif imak / elmondja a szerzo / Hungaroton Classic Audio CD 2002 Stereo / HCD 14309

Hungaroton Classic

(No reviews yet) Write a Review
$15.99
SKU:
5991811430924
UPC:
5991811430924
Weight:
5.00 Ounces
Adding to cart… The item has been added

Product Overview

Jokai Anna - Apokrif imak / elmondja a szerzo / Hungaroton Classic Audio CD 2002 Stereo / HCD14309 

Jókai Anna - Apokrif imák - Elmondja a szerző CD

UPC 5991811430924 

Total Playtime: 70:10

 

Label: Hungaroton Classic - HCD 14309
Format: CD
Country: Hungary
Released: 2002
Genre: Classical
 
 
 

Tracklist:

1.  Ima kétezer küszöbén   10:26
2.  Apokrif imák alkalmakra   8:48
3.  Ima az átkozottakért   6:42
4.  Ima az utódokért   15:57
5.  A gyermek imája   10:42
6.  Ima a könnyű búcsúért   10:40
7.  A sátán örül     1:45
8.  Hálaének   1:05
9.  A három   3:40

 

A felvétel 2002. március 11 és 13-án, a Hungaroton Stúdióban készült.

Ritkán történik meg velünk: valaki beszél hozzánk, mi mégis mintegy kihallgatjuk szavait. Vagy éppen tökéletesen magunkra érthetjük, amit önmagának mond. Azért szólhat hozzánk ebből a bensőségből, mert végül is – azaz eredendően – nem szólít meg, következésképpen nem is akar rábeszélni semmire, nem toboroz, és nem riogat: valóban a magáét mondja, csakhogy ez a „magamondás” törvényszerűen egyetemes.

Nem minket szólít meg – nincsen ám célközönsége –, hanem azt, amiben mindenki osztozhatik. Azt azonban igen, azt nagyon is szem előtt tartja. Jókai Anna előbb az örök érvényű szellemi igazsághoz fordul, majd töprengései rendjében egyszerre beszél róla és hozzá. Kihallhatjuk „imáit”, és részesei lehetünk egy beszélgetésnek. Olyannak, mely bár technikailag egyoldalú, mégis újra meg újra megadja – nekünk is – a szót.

Az írásmű a papíron álljon helyt önmagáért – szokott zsörtölődni e sorok írója versek-prózák előadásain láttán-hallatán, és még a szerzői recitációkat is gyanakvással fogadja.

Hány- meg hányféleképpen rontja el az író, a költő saját szövegét! – kiált fel néha; pedig az „elrontás” itt természetesen értelmezést, szükségképpen egyoldalú vagy egyirányú értelmezést jelent. Nos, Jókai Anna hangján ezek a szövegek inkább visszahelyeződnek valamely eredetiségbe, semmint másodlagos elhangzássá válnának. Megtörténik a visszalényegülés mégpedig a talán legritkább fajtából: az eleve szó- és hangízű, az eleve beszédhangú nyomtatott szövegek – amelyek oly sokféle vizuális, tipográfiai eljárással utaltak erre a szó-, azaz hangbeliségre – csakugyan hanggá és hanglejtéssé, beszéddé és beszédnyomatékká válnak. Azt hinnők, így természetes; pedig nem az.

Bár éppen Jókai Anna lényétől és alkotó (azaz gondolkodó) habitusától igen távol áll mindenféle teljesítményelv, ezt így mégis ő érte el – ami lemezről felhangzik, az az ő munkája.

Az Apokrif imák korongja arra vár, és arra int, hogy maradjunk magunkra vele, mint egy szép szonátával, érett és nyitott személyiségként hallgassuk – külön-külön, magunkban – a lényegbevágó, az életünk létbeli és etikai alapjaira kérdező és válaszoló üzeneteket. Az imádság nem kinyilatkoztatás.

Jókai Anna nem véti el a pozíciókat, ő mindenkor a maga nevében beszél: ez a legtöbb, amit igazságáért, igazságaiért tehet – amelyekért nem mellékesen itt küzd meg, itt és most, a fülünk hallatára. Beszéde, hanghordozása jólesően nélkülözi a szószéki retorika hatásformáit: nem hízeleg, nem átkozódik, nem szellemeskedik, nem gúnyolódik – nem temet és nem dicsér se cézárt, se cézárnak készülőt. A maga elé mondott szó hitelét teremtette meg a stúdióban is: ennek is van heve, szenvedélye – ennek van csak igazán –, de ebben a szenvedélyben maga a személyiség lobog, nem hatásgépezet zörög.

A kilenc szöveg többségével A töve és a gallya „Apokrif imák” című ciklusában ismerkedhettünk meg nyomtatásban, néhány darab viszont az utóbbi évek termése. Közös vonása mindegyiknek a történelemre irányított metafizikai meditáció, az egyéni és kollektív felelősség egyszerre megértően árnyalatos és következetesen szigorú számbavétele (ez a bizonyos „kollektív” persze csak az „egyéni” meghosszabbítása lehet, szerencsés esetben). Összefogja ezeket a darabokat a sajátosan Jókai Anna-i műfajközöttiség is: a versszerűség nyomatékos jelenléte, valamint a litánia és a drámai kórus, a mondóka és a zsoltár elvegyülése az esszéprózával. A papíron a szimmetrikus szerkezetek sorozatokban épülő gondolatritmusát a „látható nyelv” eszközei jelenítik meg, ám a szerző élő-szava hangzó élménnyé teszi a ritmust. Nem csupán felolvassa műveit: ittott váratlan nyomatékkal irányítja a figyelmet olyan részletekre, melyek az eredetiben (?) úgyszólván csak közbevetésként jeleződtek.

Ima a könnyű búcsúért – szól immár felejthetetlenül a régtől emlékezetes vallomás.

De nemcsak erről a kivételesen telített szövegről, hanem a lemez egész anyagáról elmondható, hogy itt a megszólaltatás – a posztmodernizmus egyik kedvelt nézetével szemben – nem bontja fel, nem tagolja szét a művek világát a medialitás különnemű csatornáira, amelyek mögül hiányozna az egységes értelmezhetőség rendje. Ezek az „előadások” rátalálnak és rámutatnak a közös nevezőre. Ha legvégül szabad eljátszanunk a szavakkal, talán kicserélhetjük a „közös nevező” sztereotip fordulatát a közös nevezett-re. Jókai Anna írott vagy épp elmondott szavaiban éppen az a nyelvi tény és morális elszántság kapcsolja egybe az eltérő közegekre szakadt megnyilatkozást, hogy az (alap)szövegek – szó szerint vagy sugallattal, egyik vagy másik szóval – megnevezik a rend és a világterv ősokát és fenntartóját, mégpedig a közös (egyetemes) érvényesség hangnemében.

 

TRACKLIST:

1. Ima kétezer küszöbén 10'26"
2. Apokrif imák alkalmakra 8'48"
3. Ima az átkozottakért 6'42"
4. Ima az utódokért 15'57"
5. A gyermek imája 10'42"
6. Ima a könnyű búcsúért 10'40"
7. A sátán örül 1'45"
8. Hálaének 1'40"
9. A három 3'40"

 

jokai-anna-apokrif-imak-elmondja-a-szerzo-hungaroton-classic-audio-cd-2002-stereo-hcd-14309-1-.jpg

 

jokai-anna-apokrif-imak-elmondja-a-szerzo-hungaroton-classic-audio-cd-2002-stereo-hcd-14309-5-.jpg

 

jokai-anna-apokrif-imak-elmondja-a-szerzo-hungaroton-classic-audio-cd-2002-stereo-hcd-14309-6-.jpg

Reviews

(No reviews yet) Write a Review