Loading... Please wait...

Georg & Franz Benda - Flute Sonatas / Veronika Oross - flute, Kousay Mahdi - baroque cello, Angelika Csizmadia - harpsichord / Hungaroton Classic Audio CD 2010 Stereo / HCD 32671

$28.99
SKU:
5991813267122
Weight:
5.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Georg & Franz Benda - Flute Sonatas / Veronika Oross - flute, Kousay Mahdi - baroque cello, Angelika Csizmadia - harpsichord / Hungaroton Classic Audio CD 2010 Stereo / HCD32671 

Georg Benda & Franz Benda: Flute sonatas (Oross Veronika, Mahdi Kousay, Csizmadia Angelika) CD

UPC 5991813267122

Franz (Frantiek, 170986) and Georg Anton (Jii Antonín, 172295) Benda were scions of a Bohemian family of musicians active in Germany and Austria, who went on to become important figures on the early Classical musical scene. The careers of both men was linked with the court of Frederick the Great. This recording presents six flute sonatas with basso continuo provided by harpsichord and cello, as neither the works titles nor the scores make mention of accompanying instrument(s). These sonatas represent a transition between the Baroque suite and the three-movement Classical sonata.

Label: Hungaroton Classic - HCD 32671
Format: CD, Album
Country: Europe
Released: 2010
Genre: Classic
 
 
 

Tracklist:

GEORG BENDA
F-dur szonata / Sonata in F major   9:12
1.  I. Andante   2:58
2.  II. Allegro   3:11
3.  III. Presto   3:02

B-dur szonata / Sonata in B flat major   14:05
4.  I. Largo   3:30
5.  II. Allegro   5:32
6.  III. Allegro moderato   5:01

FRANZ BENDA
D-dur szonata / Sonata in D major   11:01
7.  I. Adagio   2:50
8.  II. Allegro   4:23
9.  III. Tempo di Minuetto   3:47

e-moll szonata / Sonata in E minor   12:56
10.  I. Largo   3:49
11.  II. Allegro non molto   5:01
12.  III. Presto   4:05

GEORG BENDA
A-dur szonata / Sonata in A major   11:10
13. I. Adagio   2:48
14. II. Allegro   3:56
15. III. Vivace   4:25

G-dur szonata / Sonata in G major   12:42
16. I. Andante   3:23
17. II. Allegro   4:32
18. III. Allegro   4:
47

 

 

  • Flute - Veronika Oross
  • Baroque cello - Kousay Mahdi
  • Harpsichord - Angelika Csizmadia

 

 

Egy adott művészeti ág kiteljesedésénél nagyszámú elhivatott, valóban nagy tudású művész gyűlik össze egy időben - ilyenkor használjuk a kismester fogalmát azokra, akik ugyan nem korszakalkotók (ilyen csak 3-4 lehet), de nagy volumenű alkotók.

A cseh születésű Benda testvérek mindketten beletartoznak ebbe a kategóriába. Az idősebbik, Franz (František) korán megnyilatkozó tehetségétől hajtva egészen II. Frigyes udvaráig jutott, ahol haláláig megbecsült zenészként vezető tisztségeket töltött be az udvari zenekarban. Mikor kiderült, hogy 13 évvel fiatalabb öccse, Georg Anton (Jiří Antonin) szintén nagy zenei talentum, számára már szabad volt az út a tanuláshoz és az érvényesüléshez.

Georg Benda szonátáira a horizontális mozgékonyság jellemző. Könnyed, csillogó futamok, szekvenciák haladnak szórakoztató láncolatban, végig lekötve a hallgató figyelmét. Ötletes, soha nem unalmas. Szonátáinak egységességét tekintve "jó tételek egymásutánja". Búbánat ellen biztos gyógyszer.

Az idősebb testvér, Franz szonátáira inkább a vertikális mozgás jellemző. Motívumai mélyebbek (talán drámaiabbak), emiatt kissé nehézkesebbnek tűnhetnek, ám szekvenciái néha nagyon szépek, és a szonáták, mint művek, sokkal egységesebbek öccse alkotásainál.

És most az előadásról.
Az előadásra az egész CD-n jellemző a fuvola koncertáló dominanciája (ami balul is üthetne ki, ha a másik két hangszer nem tudná megtölteni az így létrejövő zenei teret). Ez az egyik összetevője annak, hogy a felvétel kiemelkedik más szonátalemezek közül. És mindössze három hangszer játszik! Mindhármuk dicsérete ebben a tényben gyökerezik: hogy ezt a koncertáló hatást hárman el tudják érni. A másik összetevő, hogy tényleg jól játszanak a hangszereiken.

Oross Veronika játéka sallangoktól, erőltetett hangsúlyoktól mentes, egyszerű, könnyed és nagyon pontos. Ezáltal éri el, hogy hallgatni kell. Ilyen közvetlenül csak az tudja eljátszani a rokokóra jellemző, egy ütem ritmusát bonyolult ritmikákra felaprózó dallamokat, aki anyanyelvi szinten játszik a hangszerén. A technikailag kényes helyeken nem vált tempót, semmi nem zavarja meg a zenei mondat hangsúlyozásában. Marad ideje és "feleslege" ebben a sűrű rokokó burjánzásban még eredeti saját kis díszítésekre, amitől játéka elegáns lesz.

Csizmadia Angelika és Kousay Mahdi feladata a koncertáló fuvolaszólam "zenei szövetbe ágyazása". Talán mondani sem kell, ez nem egyszerű két hangszerrel, melyből az egyik csak a basszust énekli karakteresebbre. Kousay Mahdi ezt a feladatát kifogástalanul oldja meg, nem sok és nem kevés, énekli a basszust.

A csembaló (Csizmadia Angelika) tökéletesen oldja meg a feladatát. Szó szerint mindenhol ott van, és még sincs ott. Végig hallható, de olyan finom... Ehhez kort, művet, hangszert ismerni kell. Azt a pár helyet is tökéletesen játssza, ahol ő hallható egyedül.

Mindezt összevetve: van a Hungarotonnak egy magas művészi színvonalú rokokó zenei CD-je, amivel sehol a világon nem vall szégyent, sőt követendő példát állíthat.

Veronika Oross - flute
Kousay Mahdi - baroque cello
Angelika Csizmadia - harpsichord

1. Sonata for flute & continuo in F major: 1. Andante
2. Sonata for flute & continuo in F major: 2. Allegro
3. Sonata for flute & continuo in F major: 3. Presto
4. Sonata for flute & continuo in B flat major: 1. Largo
5. Sonata for flute & continuo in B flat major: 2. Allegro
6. Sonata for flute & continuo in B flat major: 3. Allegro moderato
7. Sonata for flute & continuo in D major, L. III-24: 1. Adagio
8. Sonata for flute & continuo in D major, L. III-24: 2. Allegro
9. Sonata for flute & continuo in D major, L. III-24: 3. Tempo di Minuetto
10. Sonata for flute & continuo in E minor, L. III-56: 1. Largo
11. Sonata for flute & continuo in E minor, L. III-56: 2. Allegro non molto
12. Sonata for flute & continuo in E minor, L. III-56: 3. Presto
13. Sonata for flute & continuo in A major: 1. Adagio
14. Sonata for flute & continuo in A major: 2. Allegro
15. Sonata for flute & continuo in A major: 3. Vivace
16. Sonata for flute & continuo in G major: 1. Andante
17. Sonata for flute & continuo in G major: 2. Allegro
18. Sonata for flute & continuo in G major: 3. Allegro

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Georg & Franz Benda - Flute Sonatas / Veronika Oross - flute, Kousay Mahdi - baroque cello, Angelika Csizmadia - harpsichord / Hungaroton Classic Audio CD 2010 Stereo / HCD 32671 to your wish list.