Loading... Please wait...

A Kőlcsőnkért Kastély – Regi Magyar Filmek 1937 / Black & White [DVD Region 2 PAL]

$14.99
SKU:
5996051280353
Condition:
New
Weight:
5.00 Ounces
Quantity:

Product Description

A Kőlcsőnkért Kastély – Regi Magyar Filmek / Black & White [DVD Region 2 PAL] 

magyar romantikus vígjáték , 84 perc, 1937

MADE IN HUNGARY

 UPC 5996051280353

 

A kölcsönkért kastély 1937-ben bemutatott fekete-fehér, romantikus magyar filmvígjáték, Vajda László rendezésében, Kabos Gyula, Tolnay Klári, Ráday Imre és Turay Ida főszereplésével. Az 1930-as évek egyik meghatározó filmje, ebben hangzik el a Nem tudom az életemet, hol rontottam én el… kezdetű nóta. A film bizonyos jeleneteit a seregélyesi Zichy–Hadik-kastélyban forgatták.

 

Actor : Kabos Gyula, Tolnay Klári, Ráday Imre
Director : Ladislao Vajda
Audio Language : Hungarian
Subtitles : None

European DVD Region 2 PAL

Run Time : 84 Minutes
# of Discs : 1
Studio : Multimix Kft
PID : 700535064088

 

Description:

A Gruberek közt futótűzként terjed a hír, hogy dúsgazdag amerikai rokonuk, Gruber Menyhért a lányával, Maryval Magyarországra látogat. Különböző terveket eszelnek ki a gazdag rokon megfejésére. Mind közül a legmerészebb Koltay Bálint terve, aki egyenesen Mary kezére pályázik. A fiatalok azonban egymásba szeretnek, annyira, hogy Bálint akkor is kitart Mary mellett, amikor a "gazdag" Gruber közli vele, hogy tönkrement. Ekkor már csak azt kell elrendezni, hogy a magát földbirtokosnak kiadó Bálint valóban fel tudjon mutatni jövendő apósa előtt egy úri kastélyt.

Koltay Gábor és fia, Bálint úsznak az adósságban és éppen perben állnak az atya testvérének özvegyével és annak leányával, akik a család ősi kastélyát és földbirtokait is megörökölték "Gábor úrfi" elhunyt testvére után. Amikor Koltay Gábor az ügyvédjével tárgyal a per részleteiről, betoppan az ajtón az ügyvéd egyik, jellegzetesen módon beszélő rokona, aki közli vele, hogy vagyonos testvérük, Gruber Menyhért (Kabos Gyula), hazatér Dél-Amerikából, leányával, a szépséges Maryvel. Ezt hallva Koltay úr hazasiet, és elküldi Bálint fiát azzal a feladattal, hogy ismerkedjék meg Maryvel még a vonaton, és csábítsa el. A céljuk egyértelmű: megszerezni Mary hozományát.

Azonban tervükbe több hiba is becsúszik. Először is, ami hozományvadászok esetében nagyon veszélyes, Bálint beleszeret a lányba. Nem csoda hát, ha az ifjú Koltay elhatározza, hogy elveszi Maryt annak ellenére, hogy annak apja "tönkrement". Az igazság viszont az, hogy "Menyuci" nem ment tönkre, csak a szintén a pénzére kiéhezett rokonait akarja így megtéveszteni. Természetesen Bálint apja nem örül, hogy fia egy szegény lányt akar elvenni, de nem ő a fiatal pár boldogságának egyetlen akadálya. Gruber Menyhért ugyanis nem fogja hozzáadni a lányát egy nincstelen emberhez. Szerencsére Bálint és unokatestvére, Kató, akinek édesanyjával perben állnak, rájönnek a megoldásra. Mivel Kató édesanyja éppen Gasteinben nyaral, Kató „kölcsönadja” a kastélyt és a birtokot Bálintnak és édesapjának, hogy eljátszhassák a gazdag földbirtokos famíliát.

Kató azért ment bele ebbe a komédiába, hogy, mint "szegény rokon" közelebb kerülhessen szíve választottjához, doktor Vasshoz, a "lódoktorhoz", akit édesanyja kitiltott a házukból. Amikor Gruberék megérkeznek, nagy örömmel látják, hogy jó partit fognak csinálni, és Mary édesapja úgy dönt, hogy beleegyezik a házasságba.

Az eljegyzést váratlan esemény zavarja meg: hazaérkezik a "szegény rokon szegény mamája", aki megakadályozza mind Bálint és Mary, mind Pista és Kató házasságát (utóbbit azért, mert a film során többször is felbukkanó tényleges hozományvadász szomszéd birtokoshoz akarta hozzáadni leányát).

Azonban vígjátékot látunk, és nem tragédiát, tehát a film végére természetesen minden kiderül, és a fiatalok egymáséi lehettek. Sőt, még a perlekedő felek is kiegyeztek, és fele-fele arányban osztoznak a birtokon. Időközben tanúi lehettünk egy különleges rokoni találkozónak, "tárlatvezetésnek" a Koltay birtokon, és megtanulhattuk, hogyan köttessünk másokkal életbiztosítást.

 

A film számtalan helyzet- és jellemkomikumból egyaránt adódó, poénos jelenetet tartalmaz, valamint a már említett nótát, a Nem tudom az életemet, hol rontottam én el...-t, amihez Madarász Katalin nótaénekesnő írt egy harmadik versszakot is.

Szereplők:

 

Rendező Vajda László
Producer Pless Ferenc
Műfaj filmvígjáték
Forgatókönyvíró Békeffy István, Stella Adorján
Dramaturg Kellér Dezső (dalszövegek)
Főszerepben Kabos Gyula
Tolnay Klári
Turay Ida
Ráday Imre
Rajnay Gábor
Vaszary Piri
Zene Sándor Jenő
Operatőr Vidor Andor
Vágó Bánky Viktor
Díszlettervező Vincze Márton
Gyártás
Gyártó Hunnia Filmstúdió
Hunvideo Co
Harmónia Filmgyár
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Játékidő 84 perc
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország Hunnia Filmstúdió
Bemutató Magyarország 1937. október 26.
Eredeti magyar adó MTV1, m1
MTV2, m2
Duna TV
Filmmúzeum
Korhatár

KN I. kategória (F/7166/J)

Find Similar Products by Tag

Drama  

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the A Kőlcsőnkért Kastély – Regi Magyar Filmek 1937 / Black & White [DVD Region 2 PAL] to your wish list.